JADŁOSPIS


JADŁOSPIS :

niedziela, 28 września 2025

Rogaliki z warstwowego ciasta francuskiego - prawie croissanty




Na Instagramie jest wiele postów pokazujących proste w wykonaniu rogaliki, bułeczki, paszteciki, na bazie cienko rozwałkowanego ciasta, które jest smarowane masłem a całość składana i ponownie wałkowana.

Postanowiłem wypróbować przepis od @zelihanintatlituz

Przepis (tłumaczenie automatyczne)

Składniki
2 szklanki wody (400 ml)
1/2 szklanki oleju
1 łyżka cukru
5g drożdży instant
1 łyżeczka soli
5 szklanek mąki (użyłem Manitoby)

100 g masła do smarowania ciasta

Wykonanie
Wymieszaj wszystkie składniki ciasta, aby uzyskać miękkie, nieklejące się ciasto.
Podziel ciasto na dwie części i rozwałkuj je na jak największy rozmiar i każdą część posmaruj miękkim masłem. Podziel ciasto na 8 równych części i złóż je jedna na drugą.
Rozwałkuj jedną część i również ją natłuść. Umieść drugie złożone ciasto na środku i podziel je na 7 równych części. Uformuj jedną dużą część. Ułóż te kawałki jeden na drugim i przykryj całe ciasto ostatnim dużym kawałkiem. Umieść ciasto na odpowiedniej blasze do pieczenia. Połóż je, przykryj i wstaw do zamrażarki (wstawiłem do lodówki) na 20 minut. Wyjmij, otwórz i podziel na 24 równe trójkątne kawałki. Możesz dodać czekoladę śniadaniową lub ser, jeśli chcesz. Ja zrobiłam to bez dodatków. Pozostaw blachę z rogalikami w ciepłym miejscu na 20 minut. Rozprowadź mieszankę 2 żółtek z mlekiem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz