Ps. Przepraszam za słabą jakość zdjęcia.
Mając nadmiar cukinii można zrobić pyszne ciasto.
Skorzystałem z przepisu podanego na Instagramie przez @kulinarneprzygody_ z kilkoma modyfikacjami:
- nie dodałem cukru,
- dodałem 1 banana i garść daktyli i dodatkowo 100g czekolady do ciasta
- zamiast masła dodałem 80g oleju rzepakowego
Podaję wersję oryginalną:
Składniki:
(szklanka 250ml)
(keksówka 24x11)
Cukinia 200 g
Mąka 1 i 1/4 szklanki
Masło 80 g / olej
jajko
Cukier 3/4 szklanki / 1-2 banany + zmiksowane daktyle
Kakao 2 pełne łyżki
Soda łyżeczka
Cynamon 1/2 łyżeczki
Czekolada gorzka 35 g (opcjonalnie) / 100g
Przygotowane:
Zetrzeć na tarce na drobnych oczkach cukinii. Odstawić na kilka minut.
Do miski przesiać mąkę, sodę, kakao, cynamon i całość wymieszać.
W osobnej misce zmiksować jajko. Dodawać partiami cukier cały czas miksując. Dodać rozpuszczone i przestudzone masło.
Cukinię odcinać lekko z nadmiaru wody i dodać do masy z jajkiem. Wymieszać, dodać suche składniki z drugiej miski i ponownie wymieszać.
Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia ( u mnie blaszka o wymiarach 24x11).
Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 50-60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Ciasto wychodzi mocno wilgotne. Gotowe posypać pudrem lub oblać polewą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz