JADŁOSPIS


JADŁOSPIS :

poniedziałek, 21 października 2024

Chleb dyniowy na zakwasie w Październikowej Piekarni



Sezon dyniowy trwa i Piekarnia Amber zaproponowała przepis na chleb foremkowy na zakwasie z surową dynią, pestkami dyni i sezamem z autorskiego przepisu Zorry
Dynia dodaje nie tylko jesiennego koloru, delikatności do ciasta (można ją stosować jako zamiennik jajek w ciastach) ale także wilgotności i wzbogaca smak pieczywa.

Podaję za Amber:

Chleb dyniowy (kochtopf.me)

forma o długości 20 cm

zakwas
50 g mąki pszennej typ 550
30 g wody
20 g aktywnego zakwasu

ciasto właściwe
cały zakwas
100 g surowej dyni, drobno startej
180 g wody
1/4 łyżeczki syropu z buraków cukrowych ( melasy, miodu, syropu klonowego)
30 g mąki pełnoziarnistej
370 g mąki pszennej typ 550
4 g świeżych drożdży
50 g pestek dyni
20 g nasion sezamu
11 g soli

Dzień wcześniej wymieszaj wszystkie składniki na zakwas i pozostaw do wyrośnięcia na noc w temperaturze pokojowej.
Następnego dnia do miski robota kuchennego włóż wszystkie składniki na ciasto, z wyjątkiem soli, i wyrabiaj na najniższym poziomie przez 4 minuty. Dodaj sól i wyrabiaj ciasto przez kolejne 8 minut przy prędkości 1.
Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 90 minut, składając je dwa razy co 30 minut.
Uformuj ciasto w podłużny kształt i połóż je stroną do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw do wyrośnięcia na 30 do 45 minut, w zależności od temperatury w pomieszczeniu.
Rozgrzej piekarnik do 230°C z grzaniem dół/góra. Formę z chlebem ustaw na ruszcie w dolnej połowie piekarnika i piecz przez 20 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 200°C i piecz przez 20 minut. Potem wyjmij chleb z formy i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 10 minut.
Zostaw chleb do całkowitego ostygnięcia na kratce.



2 komentarze:

  1. Pięknie upieczony. Środek chleba taki mięciutki... Dziękuję za październikowy czas w naszej Piekarni.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczne wnętrze. Do następnego bochenka!

    OdpowiedzUsuń