JADŁOSPIS


JADŁOSPIS :

sobota, 13 lutego 2021

Chleb z czerwonej soczewicy






Źródłowy przepis pochodzi z niemieckiego blogu https://www.ploetzblog.de/, gdzie można znaleźć wiele ciekawych przepisów i porad doświadczonego piekarza.

W oryginale, chleb wypiekany jest z Alb-Leisa - soczewicy z Jury Szwabskiej, której oczywiście nie posiadałem. Miałem nadmiar soczewicy czerwonej.
Moje uwagi;
- soczewica wchłonęła całą wodę,
- podczas wyrabiania ciasta dodałem ok. 50 ml wody,
-chlebek jest pełen aromatów i bardzo delikatny w smaku. 

Chleb z soczewicy Alblwedług Günthera Webera

Zakwas żytni
40 g mąki żytniej 1150
30 g wody
 4 g zakwasu z lodówki czyli startera
Wymieszać ze sobą składniki zakwasu i pozostawić na 20 godzin do dojrzewania w ok.20 ° C.

Soczewica
165 g soczewicy Leisa alba
360 g wody
2 liście laurowe
2 jagody jałowca
Gotuj soczewicę z przyprawami w wodzie przez około 20-30 minut (pod przykryciem). Pozostaw do ostygnięcia przez co najmniej 5 godzin. Gdyby cała woda nie została wchłonięta to ją odlej i użyj do ciasta.

Cebula
50 g cebuli (posiekanej)
2 g soli
Posiekaną cebulę wymieszać z solą i odstawić na około 5 godzin.

Ciasto główne
Zakwas
Soczewica
Cebule
245 g mąki pszennej 550 (użyłem 750)
30 g mąki pszennej pełnoziarnistej (użyłem 1050)
45 g wody
3 g świeżych drożdży
10 g masła
8 g soli
4 g kminku

Wszystkie składniki wyrabiać przez 5 minut na najniższych obrotach i 8 minut na drugim poziomie. Jeśli to konieczne, dodaj trochę więcej wody, jeśli ciasto wydaje się zbyt twarde (w zależności od ilości wody wchłoniętej przez soczewicę). Konsystencja finalna ; ciasto nie klei się do ścianek misy robota, jest miękkie z dobrze rozwiniętym glutenem. Żądana temperatura ciasta ok.24-26 ° C
Wyrastanie przez 90 minut w 24 ° C. Złożyć raz po 45 minutach.
Przekrój ciasto na pół i uformuj dwie buły (okrągłe kształty) i umieść obok siebie w foremce wysmarowanej wcześniej olejem.
Wyrastanie pzez 60 minut w 24 ° C do podwojenia objetości.
Pieczemy w temperaturze 270 ° C (250 ° C) z dużą ilością pary czyli blaszka z gorącą wodą na dnie piekarnika. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 200 ° C i pieczemy przez kolejne 40 minut bez pary (łącznie 50 minut).





11 komentarzy:

  1. Jałowiec ? Liście laurowe? Myślałam, że czytam przepis na pasztet ;) Zaskakujesz Guciu. Ale chleb wygląda bardzo zacnie

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda i smakuje zacnie i prosty w wykonaniu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Skład wygląda bardzo kusząco. Robię w przyszłym tygodniu!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja tez robię, za fajny przepis ,żeby przejść obojętnie , ten jałowiec i lisic przed dodaniem ugotowanej soczewicy wyjąć?

    OdpowiedzUsuń
  5. Liście i jałowiec po ugotowaniu soczewicy wyrzucamy lub zużywany do innej potrawy :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Guciu bardzo ciekawy przepis. Takiego chleba nigdy nie jadłam. Dzięki, że podzieliłeś się przepisem :) Pozdrawiam M

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie pomyślałabym, że chleb można upiec z socewicy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie dość, że z soczewicą to jest prosty w wykonaniu i bardzo smaczny.

      Usuń
    2. Nie dość, że z soczewicą to jest prosty w wykonaniu i bardzo smaczny.

      Usuń