JADŁOSPIS


JADŁOSPIS :

poniedziałek, 17 lutego 2020

Chleb orkiszowy z kuskusem z garnka - Lutowa Piekarnia


Jak to w karnawale, zaszaleć można i dzięki Piekarni Amber, upiekłem chlebowe "szaleństwo" chleb orkiszowy z kuskusem.
Chleb wyszedł zaskakująco smaczny, ładnie się wypiekający, o wilgotnym i puszystym miękiszu.
Próbowałem wykonać wersję zakwasową ale troszkę nie przemyślałem sprawy i użyłem 30g zakwasu pszennego na noc ... i trzeba było przerobić na bardziej zakwasowy.
Moje uwagi:
- z wodą potrzebna rozwaga podobnie jak z soleniem wody pod kuskus,
- ciasto wychodzi dosyć luźne ale można sobie poradzić z pomocą mąki ryżowej,
- garnki dobrze wygrzać czyli min. 30 min w temp. 250st.


Chleb orkiszowy z kuskusem z garnka
przepis i zdjęcie z bloga From- Snuggs – Kitchen
chleb o wadze 750 g

80 g suchego kuskusu ( lub kuskus orkiszowy pełnoziarnisty)
8 g świeżych drożdży
75 g pełnoziarnistej mąki żytniej
300 g mąki orkiszowej typ 650
12 g soli
300 ml zimnej wody

Przygotuj kuskus zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie go ostudź.
Drożdże rozpuść w 300 ml zimnej wody i wymieszaj razem z gotowym kuskusem, mąką i solą – krótko za pomocą robota kuchennego lub łyżką, aż wszystko się połączy. Przykryj ciasto i pozwól mu odpocząć w temperaturze pokojowej przez około 30 minut. Włóż przykryte ciasto do lodówki na około 6-12 godzin. Wyjmij ciasto z lodówki i zostaw na około 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Uformuj okrągły bochenek i włóż go do kosza rozrostowego. Zostaw na 45-60 min.
Rozgrzej piekarnik i garnek do 250 ° C z opcją góra / dół.
Włóż ciasto do rondla i zamknij pokrywką. Po 15 minutach obniż temperaturę do 200 ° C, zdejmij pokrywkę po kolejnych 15 minutach i piecz chleb jeszcze kolejne 15 minut. Następnie umieść chleb na ruszcie, aby ostygł.

11 komentarzy:

  1. Wiedziałam, że piękny Ci się upiecze!
    Mnie ten chleb bardzo smakował i cieszę się, że go upiekłam. Soli było trochę za dużo jak dla mnie...Ale poza tym świetny wypiek.

    OdpowiedzUsuń
  2. Guciu, Twój chleb wyrośnięty wspaniale. A i uwagi cenne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Cenne uwagi, podoba mi się pomysł z próbą upieczenia tego chleba na zakwasie. Do kolejnego wspólnego wypiekania :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ Ci pięknie wyrósł! Wygląda niezwykle apetycznie.
    Też mam ochotę na wersję z zakwasem. Może kiedyś...
    Dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudny!
    Mnie też zaskoczył jego smak.
    Pozytywnie oczywiście. :)
    Czekam na Twoją wersję zakwasową.

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny chlebek z Twoich rąk!
    Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękny miękisz i chrupiąca skórka - uwielbiam takie chleby.Super się razm wypiekało po raz kolejny Guciu, dzięki :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja kaszki w ogóle nie soliłam i dlatego było ok. A Twój chlebek cudny, jak zwykle:-) Do kolejnego wypieku!

    OdpowiedzUsuń
  9. Guciu chleb Twój bardzo udany. Mam nadzieję, że jak zrobisz wersję zakwasową to się z nami podzielisz, bo chlebek smaczny. Do kolejnego pieczenia! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Smacznie wygląda , gratuluję. 🙂

    OdpowiedzUsuń