Z wielkim zadowoleniem przyjąłem zaproszenie do Lipcowej Piekarni gdzie Amber zaproponowała chleb pszenny na poolish, którego oryginalny przepis znajduje się na blogu Zorry.
Bardzo lubię wykorzystywać garnki żeliwne do pieczenia a chleby na poolish mają nie tylko bogatszy smak ale także wspaniałą strukturę miękiszu.
Moje uwagi:
- zrobiłem wersję na 2 garnki :-)
- zakwas przygotowałem na mące orkiszowej 650,
- do ciasta użyłem mąki pszennej 750 i orkiszowej 650 i orkiszowej 1850,
- bochenki w końcowej fazie wyrastania schłodziłem w zamrażalce (ciasto o dosyć wysokiej hydracji i lepiej się nacina i przekłada do gorącego garnka).
POOLISH
50 g mąki pszennej typ 550
50 g wody
1 kulka świeżych drożdży
50 g mąki pszennej typ 550
50 g wody
1 kulka świeżych drożdży
ZAKWAS PSZENNY
70 g mąki pszennej typ 550
70 g wody
5 g zakwasu pszennego
70 g mąki pszennej typ 550
70 g wody
5 g zakwasu pszennego
KOŃCOWE CIASTO
Zakwas i poolish
175 g wody
200 g mąki pszennej typ 550
50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
9 g soli
Zakwas i poolish
175 g wody
200 g mąki pszennej typ 550
50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
9 g soli
W przeddzień włóż wszystkie składniki na poolish do małej miski i dobrze wymieszaj, zostaw na noc w chłodnym miejscu.
Umieść wszystkie składniki na zakwas pszenny w innej małej miseczce i dobrze wymieszaj i pozwól, aby rosły przez noc w temperaturze pokojowej. Następnego dnia dodaj 75 g wody do poolish i wymieszaj łopatką.
Dodaj pozostałą wodę (100 g) do zakwasu pszennego i również wymieszaj.
Umieść oba rozpuszczone ciasta razem z pozostałymi składnikami końcowego ciasta z wyjątkiem soli w misce robota kuchennego, zagniataj przez 4 minuty na najniższym poziomie.
Przykryj miskę i odstaw ciasto na 20 minut (autoliza).
Dodaj sól do ciasta i wyrabiaj z prędkością 1 przez około 20 minut. Ciasto powinno odchodzić od miski.
Przykryj ciasto na 75 minut, a następnie rozciągnij i złóż.
Przykryj ponownie i pozwól mu odpocząć przez kolejne 2 1/2 godziny.
Umieść ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej, uformuj bochenek i umieść w koszu fermentacyjnym, pozwól mu wyrastać w temperaturze pokojowej przez 60 do 90 minut.
Włóż garnek z pokrywką do piekarnika i rozgrzej w temperaturze 250 ° C. Z moim piekarnikiem trwa około 20 minut, aż temperatura zostanie osiągnięta.
Wyjmij garnek z piekarnika, zdejmij pokrywę. Nie zapomnij o rękawicach kuchennych! Wrzuć ciasto do garnka. Piecz w 250 ° C przez 25 minut. Zmniejszyć temperaturę do 230 ° C, piecz jeszcze przez 20 minut, zdejmij pokrywkę i piecz w 200 ° C przez 5-7 minut.
Wyjmij chleb za pomocą rękawic kuchennych z garnka i pozwól mu ostygnąć na kratce.
Chleb wspólnie piekli
Chleb z garnka na blogach:
Akacjowy blog
Kuchennymi drzwiami
Kuchnia Gucia
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Weekendy w domu i ogrodzie
Zacisze kuchenne
Umieść wszystkie składniki na zakwas pszenny w innej małej miseczce i dobrze wymieszaj i pozwól, aby rosły przez noc w temperaturze pokojowej. Następnego dnia dodaj 75 g wody do poolish i wymieszaj łopatką.
Dodaj pozostałą wodę (100 g) do zakwasu pszennego i również wymieszaj.
Umieść oba rozpuszczone ciasta razem z pozostałymi składnikami końcowego ciasta z wyjątkiem soli w misce robota kuchennego, zagniataj przez 4 minuty na najniższym poziomie.
Przykryj miskę i odstaw ciasto na 20 minut (autoliza).
Dodaj sól do ciasta i wyrabiaj z prędkością 1 przez około 20 minut. Ciasto powinno odchodzić od miski.
Przykryj ciasto na 75 minut, a następnie rozciągnij i złóż.
Przykryj ponownie i pozwól mu odpocząć przez kolejne 2 1/2 godziny.
Umieść ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej, uformuj bochenek i umieść w koszu fermentacyjnym, pozwól mu wyrastać w temperaturze pokojowej przez 60 do 90 minut.
Włóż garnek z pokrywką do piekarnika i rozgrzej w temperaturze 250 ° C. Z moim piekarnikiem trwa około 20 minut, aż temperatura zostanie osiągnięta.
Wyjmij garnek z piekarnika, zdejmij pokrywę. Nie zapomnij o rękawicach kuchennych! Wrzuć ciasto do garnka. Piecz w 250 ° C przez 25 minut. Zmniejszyć temperaturę do 230 ° C, piecz jeszcze przez 20 minut, zdejmij pokrywkę i piecz w 200 ° C przez 5-7 minut.
Wyjmij chleb za pomocą rękawic kuchennych z garnka i pozwól mu ostygnąć na kratce.
Chleb wspólnie piekli
Chleb z garnka na blogach:
Akacjowy blog
Kuchennymi drzwiami
Kuchnia Gucia
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Weekendy w domu i ogrodzie
Zacisze kuchenne
Wow! Cudowny!
OdpowiedzUsuńPrzez to zimne wyrastanie taki wyjątkowy.
Wspaniale upieczony. Gratuluję i dziękuję Ci za wspólne pieczenie w lipcu.
Wow, extra wygląda:-) A jak go długo schładzasz w zamrażarce? Dzięki za wspólne wypiekanie:-)
OdpowiedzUsuńW zamrażarce siedział ok. 15-20 min ale można nieco dłużej.
UsuńZimne wyrastanie zawsze sprzyja chlebkom. Piękne bochny Guciu, miło mi było piec z Tobą. Miłych wakacji zyczę.
OdpowiedzUsuńPiękny kształt i nacięcia. Dobry patent z tym chłodzeniem. Guciu miękisz też podziurkowany jak trzeba. Dzięki za wspólne wypiekanie, pozdrowienia
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie i na pewno cudownie pachniał przez wyrastanie w chłodzie.
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólny czas :)
Zjawiskowy, wzorcowy
OdpowiedzUsuńNOOOOO WSPANIAŁY!
OdpowiedzUsuńPIĘKNY!
OdpowiedzUsuń