Pozostało mi sporo płatków owsianych do utylizacji i na blogu bochen-chleba.pl znalazłem przepis na chleb żytni z dodatkiem płatków owsianych. Chleb jest typowym razowcem ale o bardziej rozbudowanym aromacie niż prosty żytni .
Zaczyn:
- 60 g zakwasu żytniego,
- 300g mąki żytniej razowej,
- 300g ciepłej wody. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 12h.
Owsianka:
- 160-170 g płatków owsianych (ilość uzależniona od grubości płatków. Polecam płatki górskie),
- 360g wrzątku,
- łyżka zakwasu żytniego.
Płatki zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na godzinę. Następnie wymieszać z zakwasem, przykryć i odstawić na 12h do fermentacj,
Ciasto właściwe:
- 640g mąki żytniej (u mnie pół na pół mąka żytnia razowa i mąka żytnia jasna typ 720,
- cały zaczyn,
- cała owsianką,
- ok. 380 g wody (w zależności od grubości mąki można dodać 20g więcej),
- 20 g soli,
- ulubione ziarna.
Przygotowanie:
Wszystko dokładnie wymieszać, umieścić w naoliownych i obsypanych otrębami 2 formach, wygładzić powierzchnię, przykryć i odstawić na wyrośnięcia na 2-3h. Piec w temperaturze 200st. przez ok. 60 minut.
Witam, a czy mogę do tego chleba dodac makę żytnią 720 i pszenna chlebową?nie lubię zbyt ciękich chlebow ani moj mąż.
OdpowiedzUsuńI czy do takich mąk bęzie dobra ta owsianka?
Kolejne moje pytanie, czy do tego zaczynu mogę dać mniej mąki?czy te 640g musi być?chcę zrobić jedną większą foremkę chleba.
Moim zdaniem (nie testowałem) można użyć mąki żytniej 720 - chleb będzie bardzo lekki i możliwe, że Wam posmakuje. Zawsze można zastąpić część mąki żytniej pszenną (proponuję do 40% aby właściwości chleba żytniego pozostały). Owsianka pełni tutaj rolę smakową oraz nawilżającą ciasto czyli możesz próbować i sama ocenisz (mąki nie mają znaczenia). Oczywiście ilość mąki można zmniejszyć i proponuję proporcjonalnie do zmniejszenia mąki zmniejszyć ilość pozostałych składników w tym wypadku 1/2 porcji wystarczy na jedną keksówkę.
Usuń