JADŁOSPIS


JADŁOSPIS :

poniedziałek, 16 października 2017

Chleb z dynią i figami - Październikowa Piekarnia


Na jesienne pogodowe marudzenie, Piekarnia Amber zaproponowała optymistyczny chleb z dynią, figami i dyniowymi pestkami. Oryginalna receptura znajduje się na blogu Zorry.
Moje uwagi:
- połowę wody zastąpiłem serwatką,
- użyłem mąki pszenne 850 i graham 180,
- pieczony w piecu chlebowym,
- chlebek prosty i szybki w wykonaniu a w smaku delikatny z odrobiną słodyczy - figi wspaniale zdały swoją rolę.


Składniki
100 g puree z dyni
50 g zakwasu, płynnego
50 g mąki razowej z pełnego przemiału ( pszennej, orkiszowej lub żytniej)
400 g mąki pszennej typu 550
5 g świeżych drożdży
230 g wody
10 g soli
50 g suszonych fig, drobno pokrojonych
30 g nasion dyni

Przygotowanie
Do misy robota dodaj wszystkie składniki, za wyjątkiem soli, fig i dyni. Miksuj na minimalnym poziomie przez 4 minuty. Dodaj sól i miksuj ciasto na poziomie 2 ciasto przez 4 minuty, dodaj figi i nasiona dyni i miksuj przez 2 minuty.
Zdejmij hak do ciasta, przykryj i zostaw ciasto do wyrastania w temperaturze 30 st. C na 90 minut, po upływie 30 minut złóż ciasto.
Uformuj podłużny bochenek i przełóż do koszyka, odstaw na 40-60 minut, w zależności od temperatury pokojowej.
Nagrzej piekarnik do 220 st.C. Piecz chleb na dolnym poziomie przez 35-40 minut.
Wystudź chleb na ruszcie.

Chleb wspólnie piekli:
Apetyt na smaka
Codziennik kuchenny
Gotuj zdrowo! Guten Appetit!
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
nie-ład mAlutki
Nie tylko na słodko
Ogrody Babilonu
Pieguskowa kuchnia
Proste potrawy
Przepisy na domowy ser i chleb
Sto kolorów kuchni
Weekendy w domu i ogrodzie
W poszukiwaniu slowlife

11 komentarzy:

  1. Idealnie upieczony, gratuluję! Mi bardzo smakował, choć preferuję wytrawne pieczywo. Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Piec chlebowy - moje marzenie. Niestety nie do zrealizowania. Piękny bochen.

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny chlebek + zazdroszczę pieca chlebowego. Dzięki za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie upieczony, taki idealnie równiutki. Dziękuję za wspólne świętowanie Dnia Chleba i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Guciu Twój bochen ja zawsze wygląda przecudnie, dopracowany w każdym calu. Miło było znowu spotkać się w Piekarni Amber.

    OdpowiedzUsuń
  6. Idealny rumiany i imponujący bochenek!
    Dobrze razem piec w październiku! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Śliczny kształt! I jaki rumiany :)
    Dziękuję za wspólny czas :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ślinka cieknie na sam widok :) Pięknie Ci się upiekł.
    Dziękuję za wspólny czas :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Looks gorgeous! Dziękujemy za udział w WBD.

    OdpowiedzUsuń