JADŁOSPIS


JADŁOSPIS :

niedziela, 13 kwietnia 2014

Chleb pszenno-orkiszowy z siemieniem lnianym i kaszą jaglaną


Ziarna
45g siemienia lnianego (złote)
45g kaszy jaglanej
90g wody
Ziarna zmieszać, zalać wodą i pozostawić pod przykryciem na noc.

Ciasto
400g zakwasu pszennego 3 fazowego
300g mąki orkiszowej typ 700 (często używam pszennej 1850 i wtedy jest pszenny razowy)
500g mąki pszennej typ 750
1,5 łyżki soli morskiej
1 łyżka miodu
300-350g wody (tym razem 300g serwatki + 50g wody)

Wykonanie
W wodzie rozpuścić sól i miód.
A teraz niezawodny pomocnik w oszczędzaniu czasu :-) - MASZYNA do CHLEBA
Do maszyny przekładamy zakwas, wodę (ilość wody trzeba regulować tak aby ciasto było gęste ale maszyna dawała sobie z nim radę - na początku pomagam silikonową łyżką), ziarna i mąki.
Nastawiamy program wyrabiania ok 1,5 godziny - mamy czas do przygotowania chleba litewskiego - tego poniżej.
Po zakończeniu wyrabiania przekładamy ciasto do foremek wysmarowanych olejem (z tej porcji wychodzą 2 keksówki i 1 mniejsza). Ciasto smarujemy także olejem i przykrywamy folią spożywczą.
Czas rośnięcia ok. 1-2 godzin zależy od temp.
Chleby wkładamy do zimnego piekarnika (jeżeli mocno podrosną możemy włożyć do nagrzanego) nastawionego na 200st na 40 minut. Po pierwszych 15-20 minutach chleby spryskujemy wodą - będą miały ładny kolor i błyszczącą skórkę.

2 komentarze:

  1. Guciu, nie mam maszyny do chleba. Jak bez niej sobie poradzić?

    OdpowiedzUsuń
  2. Amber, bez maszyny 2 procedury:
    1. wszystko do miksera (duża porcja) i mieszamy 8-10 min na 1 prędkości i potem z 2-3 minuty na drugiej do wyraźnego wytworzenia siatki glutenowej - aż ciasto nie klei się do ścianek. Wyrastanie w foremkach.
    2. mąka+sól+woda (zimna) dobrze wymieszać i zostawić na noc. Dodać zakwas, miód i nasiona wyrobić i przełożyć do naoliwionej miski. Składamy, w misce, co 30 minut 2-4 razy a potem co godzinę 1-2 razy. Wyrastanie w koszyku lub foremce w zależności od konsystencji. Można też spróbować dodać nasiona po 2 składaniu przez laminację czyli rozciągnięcie ciasta na blacie i posmarowanie nasionami i złożenie w kulę i kolejne składania w misce.

    OdpowiedzUsuń