Uwagi i modyfikacje:
- paprykę zawsze pieczemy w piekarniku : 180st ok 30-40 minut aż zacznie czernieć. Następnie obieramy ze skórki i pozbywamy się gniazdek nasiennych (tutaj jest chyba kilka sposobów na usuniecie skórki)
- papryki ostrej nigdy nie dodałem więcej niż 2-3szt. na 3kg papryki słodkiej - zależy jak ostre są papryczki i jaką kto ma tolerancję na ostrość,
- czasami całość przepuszczam przez maszynkę a czasami używam blendera lub miksera,
- gotuję zawsze dłużej albo po troszeczkę przez kilka dni :-)
Ten sos podbił nasze ketchupy i chatneye - rewelacja z pieczonymi warzywami a także jako marynata do łososia.
Gucio , bardzo mam chęć na tą pastę i teraz na początku jest 3 kg papryki i 20 dag ostrej i razem to zmielić(oczyszczone tak z pestek)w maszynce takiej do mielenia?
OdpowiedzUsuńDo przepisu dodałem kilka dodatkowych informacji
Usuńdziękuję, mam zamiar robić na dniach
UsuńGucio jeszcze tylko chodzi o 1/5 litra tego octu- będzie to tak 2/3 szklanki?
UsuńMargot, zgadza się to będzie niecała szklanka - któregoś razu się rozpędziłem i wlewałem pół litra.
Usuńo super to chyba wszystko już wiem
UsuńI ja zapisałam sobie od razu przepis :) No i pytanie o te pesteczki . Wywalić ?
OdpowiedzUsuńKrystyno, z pesteczkami i papryczkami trzeba uważać - ja pesteczki wywaliłem.
Usuń