JADŁOSPIS


JADŁOSPIS :

niedziela, 7 lipca 2013

Chleb moskiewski


Chlebek wymaga więcej czasu w przygotowaniu ale jest tego warty:
qd na cincin podała dokładną instrukcję wykonania:
Chleb Moskiewski żytni
Źródło:Chleb moskiewski
Zakwas:
20 g dojrzalego zakwasu z maki zytniej pełnoziarnistej 50/50
80 g maki zytniej pełnoziarnistej
56 g wody
Wymieszać, przykryć pokrywką i odstawić na 6 godzin w temperaturze 28-30*. Zakwas powinien podwoić swoja objętość i zyskać porowatą strukturę oraz kwaśny zapach.
Zaparka :
50 g maki razowej pełnoziarnistej
35 g czerwonego słodu ( fermentowanego, ja dodaję ciemny słód jęczmienny i czasami żytni litewski)
pół łyżeczki mielonego kminku
215 g wody.
Zmieszać składniki, zaparzyć wrzątkiem i pozostawić w temp.65*C na 2 godziny. Potem pozwolić ostygnąć do 30-40 *.

Zaczyn:
130 g zakwasu
300 g zaparki
165 g maki żytniej pełnoziarnistej
Wymieszać składniki, przykryć i pozostawić na 3-3,5 godziny w temp. 28-30 *C.

Ciasto:
Cały zaczyn
175 g maki żytniej pełnoziarnistej
8 g soli
5 g patoki ( może być miód lub melasa)
125 g wody
Wymieszać wszystkie składniki w misce do jednorodnej struktury. Przełożyć do miski wysmarowanej olejem i pozostawić na 80-90 minut w temperaturze 30*C.

 Jak podrośnie, wyjąc na mokrą deskę i uformować bochenek mokrymi rękami i przełożyć do wysmarowanej i wysypanej formy. Przykryć i zostawić na 30-40 minut.

Piec ok. 1 godziny w temperaturze 210*C.

2 komentarze:

  1. Wspaniałe chleby! Bardzo ładnie wyrosniete. Ten moskiewski upieke na pewno.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zachęcam - moim zdaniem to jeden z rarytasów dla wielbicieli pieczywa żytniego.

    OdpowiedzUsuń