JADŁOSPIS


JADŁOSPIS :

niedziela, 13 kwietnia 2014

Chleb pszenno-orkiszowy z siemieniem lnianym i kaszą jaglaną


Skladniki
400g zakwasu pszennego 3 fazowego
300g mąki orkiszowej typ 700 (często używam pszennej 1850 i wtedy jest pszenny razowy)
500g mąki pszennej typ 750
1,5 łyżki soli morskiej
1 łyżka miodu
300-350g wody (tym razem 300g serwatki + 50g wody)

Ziarna
45g siemienia lnianego (złote)
45g kaszy jaglanej
90g wody
Ziarna zmieszać, zalać wodą i pozostawić pod przykryciem na noc.

Wykonanie
W wodzie rozpuścić sól i miód.
A teraz niezawodny pomocnik w oszczędzaniu czasu :-) - MASZYNA do CHLEBA
Do maszyny przekładamy zakwas, wodę (ilość wody trzeba regulować tak aby ciasto było gęste ale maszyna dawała sobie z nim radę - na początku pomagam silikonową łyżką), ziarna i mąki.
Nastawiamy program wyrabiania ok 1,5 godziny - mamy czas do przygotowania chleba litewskiego - tego poniżej.
Po zakończeniu wyrabiania przekładamy ciasto do foremek wysmarowanych olejem (z tej porcji wychodzą 2 keksówki i 1 mniejsza). Ciasto smarujemy także olejem i przykrywamy folią spożywczą.
Czas rośnięcia ok. 1-2 godzin zależy od temp.
Chleby wkładamy do zimnego piekarnika (jeżeli mocno podrosną możemy włożyć do nagrzanego) nastawionego na 200st na 40 minut. Po pierwszych 15-20 minutach chleby spryskujemy wodą - będą miały ładny kolor i błyszczącą skórkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz