We wrześniu Piekarnia Amber zaprosiła do upieczenia chleba, który pojawia się na ormiańskich stołach przy każdej możliwej okazji. Podróże kulinarne są nie tylko ciekawym, ale i smakowitym odkrywaniem kultur innych narodów.
Piekłem już wcześniej ten chlebek w wersji na zakwasie i tym razem postanowiłem wypróbować przepis na drożdżach.
Moje uwagi:
- w smaku bardzo delikatny i chyba mi brakowało zakwasowej kwasowości,
- użyłem mąki pszenne do pizzy,
- chlebek jest znakomity do maczania (oliwa+sół+tymianek) i "czyszczenia" talerzy z resztek sosów :-).
Matnakash tradycyjny na drożdżach
przepis stąd – Hub Pages
500 g mąki chlebowej
1 łyżeczka suszonych drożdży
1,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki cukru
350 ml wody
2-3 łyżki oliwy
Do miski wlej 250 ml ciepłej wody i dodaj drożdże. Pozwól drożdżom aktywować się i dojrzewać w wodzie przez 5-10 min. Dobrze wymieszaj i upewnij się, że drożdże całkowicie się rozpuściły.
Dodaj około 200-230 g mąki i mieszaj dalej. Po zakończeniu zaczyn musi mieć taką samą konsystencję jak owsianka i nie może spływać z łyżki. Pozwól zaczynowi „oddychać” przez około 10 minut. Przykryj i umieść w ciemnym, ciepłym miejscu na 2-3 godziny, aby podwoił objętość.
Pozostałe składniki: mąkę, sól i cukier należy włożyć do innej większej miski i dodać zaczyn, gdy będzie gotowy. Ciasto rozgnieść delikatnie rękami (bez łyżki). Od czasu do czasu dodawać ciepłą wodę i ucierać przez około 20-25 min. Potrzebujesz około 100 ml wody. Ciasto na końcu nie może przyklejać się do rąk ani mieć za dużo mąki. Musi być miękkie i elastyczne. Gdy skończysz, ponownie przykryj ciasto i jeszcze raz pozwól mu się podwoić.
W międzyczasie musisz przygotować glazurę. Weź 30 g mąki i 150 ml zimnej wody, wymieszaj te dwa składniki i umieść na małym ogniu, gotuj powoli i ciągle mieszaj. Gdy 'krem z mąki; przybierze gęstą formę, zdejmij ją z ognia i pozwól jej ostygnąć.
Podziel ciasto na dwa równe kawałki. w razie potrzeby można użyć oliwy, żeby ciasto nie kleiło się do dłoni. Uformuj palcami ostateczną formę ciasta i nałóż glazurę na powierzchnię. Odczekaj 20 minut, aż ciasto zacznie oddychać.
W międzyczasie umieść blachę piekarnika na pierwszym poziomie piekarnika. Piekarnik nagrzewamy przez 20 min do 250 st. C. Dodaj szklankę wody do naczynia i umieść je na dnie piekarnika. Ciasto ułóż na nagrzanej blasze i umieść blachę z ciastem na drugim poziomie w piekarniku. Upewnij się, że w piekarniku jest dużo pary, w przeciwnym razie chleb wyschnie.
Piecz przez siedem minut i zmień pozycję blachy z drugiego poziomu na trzeci. Piecz jeszcze kilka minut, aż matnakash nabierze brązowego koloru.
Mi bardzo smakował z ajvarem wyjadanym za pomocą chlebka ze słoiczka:-) Piękne i spektakularne dziurasy... Mniam:-)
OdpowiedzUsuńPiękny. Dla mnie idealny do hummusu, Baba ghanoush, oliwy, gulaszów, kremowych serków...Czyli do wszystkiego. Dziękuję za inspirację.
OdpowiedzUsuńZachwycające dziury!
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie. :)
Pięknie wyrośnięty i rumiany!
OdpowiedzUsuńTeraz za późno się obudziłam i piekłam na drożdżach, ale następnym razem spróbuję Twojej wersji na zakwasie.
Cudownie się przypiekł. Również piekłam na drożdże, ale mam ochotę na Twoją wersję na zakwasie.
OdpowiedzUsuńGuciu wygląda wspaniale, upiekę go, ale razem z Wami nie mogłam bo byłam na wakacjach, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń