JADŁOSPIS


JADŁOSPIS :

środa, 16 kwietnia 2014

Chleb pomidorowy orkiszowy z czarnym sezamem - Kwietniowa Piekarnia





KwietniowaPiekarnia zaprosiła nas do upieczenia Pomidorowego, jasnego chleba orkiszowego z czarnym sezamem wg przepisu podanego przez  Danę.

Zarówno składnik zaczynu – tarte jabłka, jak i ciasta – zmiksowane pomidory były bardzo intrygujące i zapowiadały ciekawe doświadczenie.
Efekt przeszedł oczekiwania: chlebek wyjątkowo delikatny w smaku z lekką słodyczą
i kwasowością pomidorów. Świeżo po upieczeniu po prostu puch.

Moje uwagi:
Zamiast zmiksowanych pomidorów użyłem własnej roboty przecieru-ketchupu pomidorowego, który nadał dodatkowy ziołowy posmak. Ciasto wychodzi dosyć luźne i warto stopniowo dodawać pomidory. Każde składanie powodowało, że ciasto stawało się bardziej elastyczne. Przy składaniu bochenka owalnego użyłem za dużo podsypanej mąki co było później widoczne w przekroju chleba.

Na zaczyn
·         55g aktywnego zakwasu z mąki żytniej razowej,
·         200g mąki orkiszowej białej, typ 630 lub 700,
·         200g wody,
·         1 jabłko, starte na tarce jarzynowej.
Wszystkie składniki mieszamy w misce, przykrywamy folią i pozostawiamy na minimum 12 godzin.

Ciasto właściwe
·         Cały zaczyn, około 500g,
·         400g zmiksowanych, krojonych, pomidorów z puszki (dodałem 400g własnej roboty przecieru-ketchupu),
·         350g mąki orkiszowej białej, typ 630 lub 700,
·         300g mąki pszennej chlebowej, typ 750,
·         1 łyżka miodu,
·         sezam czarny, w/g uznania,
·         sól morska, około 15g (zmniejszyłem o 5g ze względu na smak ketchupu).
·         dodatkowo, mąka do podsypywania, w trakcie przekładania i formowania ciasta.

Wykonanie
1.      Do zaczynu dodajemy zmiksowane pomidory, sól, miód, sezam.
2.      Następnie stopniowo, zmieszane i przesiane mąki, orkiszową i pszenną chlebową.
3.      Wyrabiamy ciasto ręcznie, od połączenia składników, co najmniej 10 minut, mikserem, o połowę krócej.
4.      Pozostawiamy ciasto przykryte, na około 3 godziny.
5.      W czasie tych 3 godzin:
o    Po godzinie, wyjmujemy ciasto z miski na omączony blat, rozklepujemy, składamy i ponownie wkładamy do miski. Na zdjęciach widać sposób składania.
o    Po następnej godzinie, postępujemy identycznie.
o    W trzeciej godzinie formujemy ciasto w okrągły w tym przypadku podłużny bochenek. / patrz: zdjęcie zbiorcze-formowanie podłużnego bochenka /.
o    Uformowane ciasto wkładamy do koszyczka, łączeniem do góry. Pozostawiamy delikatnie przykryte, do ostatecznego wyrośnięcia.
o    Pieczemy w początkowej temp.250st, przez 15 minut, rzucając na blachę 2-3 kostki lodu, następnie w opadającej, około 30 minut. Ciasto przed włożeniem do piekarnika, nacinamy ostrym narzędziem, np. żyletką

 Po instrukcje dotyczące wyrabiania,składania i wyrastania chleba na mące orkiszowej białej odsyłam na blog Leśny Zakątek.

Chlebek piekli:
Aciri Bajkorada

Mimbla Ruskie raz
Renata S forksncanvas
Żabka Healthy Craving


 

25 komentarzy:

  1. Cudowne bochenki:). Piekłam juz wcześniej chleb z jabłkiem w zaczynie, mnie zaintrygował dodatek pomidorów:). Warto było piec:). Dziękuję za wspólne chwile przy piekarniku:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo lubię takie dodatki w chlebie i w takim wyborowym towarzystwie - z całą pewnością było warto piec :-)

      Usuń
  2. Przepiękny!!!
    Pozdrawiam chlebowego mistrza:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dano bardzo dziękuję za ten i inne przepisy i pozdrawiam Chlebową Mistrzynię :-)

      Usuń
  3. Piękne bochenki, zwłaszcza ten długi :) miło się piekło, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Piekne bochny, Guciu! Wcale nie widac maki w przekroju. Mnie tez kusilo, ezby podsypac wiecej, ale trzymalam sie porad z przepisu. Dziekuje za wspolny czas. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Malarko, mąkę widać w kolejnych kromkach ale na smak nie wpłynęła :-) Następnym razem także będę się trzymał dobrych rad.

      Usuń
  5. Idealny i niezwykle urodziwy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Margot, dziękuję za miłe słowa i do następnego pieczenia.

      Usuń
  6. Odpowiedzi
    1. Jak zwykle miłe było wspólne pieczenie :-) Pozdrawiam

      Usuń
  7. Daleko mi to takiego ideału:)
    Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękny chleb !
    Dziękuję za wspólny czas przy piekarniku :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cieszę się Guciu że i Tobie posmakował. Piekny bochen Ci sie upiekł, do następnego :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale piękne nacięcia! Udał Ci się ten chleb, że aż szkoda kroić:-) pozdrawiam serdecznie i do następnego wspólnego pieczenia, Ela

    OdpowiedzUsuń
  11. Składniki rzeczywiście intrygujące, ale efekt końcowy... ach! :D

    Dziękuję za kolejne wspólne chwile. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kompleksów można się nabawić patrząc na tak piękny bochenek !

    OdpowiedzUsuń
  13. Jeszcze jeden apetyczny bochen, cóż moje dwa nie umywają się do Waszych chlebów :(.
    Ale ćwiczenia czynią mistrza...
    Pozdrawiam świątecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Tęskniłam za twoimi perfekcyjnymi nacięciami chleba! ;) Pozdrawiam i dzięki za wspólne pieczenie! Spokojnych świąt!

    OdpowiedzUsuń
  15. Po prostu idealny! Dziękuję za wspólne pieczenie! Radosnych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  16. Wesołych Świat Guciu. Dla Ciebie i całej Twojej rodziny :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Jak ładnie wygląda;) A te nacięcia, świetne! Dziękuję za wspólną akcję!

    OdpowiedzUsuń
  18. Chlebek wygląda idealnie! Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam :)!

    OdpowiedzUsuń
  19. Perfekcyjne!
    Dziękuję za wspólnie spędzony czas! Do następnego razu :-)

    OdpowiedzUsuń