JADŁOSPIS


JADŁOSPIS :

poniedziałek, 24 marca 2025

Bułki pszenne na zakwasie z płatkami owsianymi w Marcowej Piekarni

 






Na powitanie wiosny 2025 Piekarnia Amber zaproponowała wspólne upieczenie radosnych bułek pszennych pamiętających odchodzącą zimę: wiosenne jest użycie mąk pszennych a zimowe to rustykalne dodatki czyli płatki owsiane, ziarna słonecznika i siemię lniane.

Bułeczki są proste w wykonaniu, śliczne w wyglądzie i niebywale smakowite.

Bułki pszenne na zakwasie z płatkami owsianymi
przepis i zdjęcie z bloga Cathrine Brandt

20-24 bułki (w zależności od wyboru ich wielkości)

50 g płatków pszennych (można użyć gruboziarnistych płatków owsianych lub żytnich)
50 g nasion słonecznika
50 g siemienia lnianego
150 g wody
500 g zimnej wody
185 g mąki graham
600 g mąki pszennej ( w oryginalnym przepisie jest 200 g mąki alandzkiej i 400 g zwykłej pszennej)
150 g zakwasu (można zastąpić 6 g drożdży, jeśli nie masz zakwasu)
15 g soli

Dzień 1: Nakarm zakwas, aby był gotowy do pieczenia. Wymieszaj płatki pszenne, nasiona słonecznika i siemię lniane ze 150 g wody. Pozostaw w temperaturze pokojowej.

Kiedy zakwas osiągnie maksymalną objętość, wymieszaj wodę z mąką. Pozostaw przykryte w temperaturze pokojowej przez co najmniej 1 godzinę. Powoduje to autolizę, która wzmacnia sieć glutenową ciasta.

Gdy zakwas będzie gotowy, dodaj go do mąki, a także sól i nasiona do ciasta i zagniataj, aż będzie gładkie, elastyczne i będzie odstawać od brzegów miski. Włóż ciasto do miski i zostaw w temperaturze pokojowej na 4,5 godziny. Ciasto składaj co godzinę, aby wzmocnić siatkę glutenową. Włóż ciasto do lodówki na noc.

Dzień 2: Włącz piekarnik na najwyższą temperaturę (góra/dół), najlepiej z blachą do pieczenia lub kamieniem do pieczenia 45 minut przed pieczeniem. Wyłóż ciasto na stolnicę i pokrój je na bułki za pomocą łopatki do ciasta . Połóż je na kawałek papieru do pieczenia. Posyp płatkami i wstaw bułki do piekarnika. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 250 stopni i piecz bułeczki przez 10 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 230 stopni i piecz bułeczki przez kolejne 3–7 minut, aż będą złocistobrązowe. Ostudź na kratce.

Bułeczki wspólnie piekli:

Akacjowy blog
Kuchennymi drzwiami
Kuchnia Gucia
Ogrody Babilonu
Zacisze kuchenne

4 komentarze:

  1. Bardzo urocze są Twoje bułeczki na pożegnanie zimy. Do wiosennych wypieków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiosenne bułki wyszły Ci bardzo zgrabne. Dziękuję za marcowe spotkanie w Piekarni.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają bardzo apetycznie i żałuję, że nie zdążyłam upiec ich z wami.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ cudne Ci wyszły:-) Pięknie połączyłeś zimę z wiosną:-)

    OdpowiedzUsuń