Kolejne rogale z okazji Rogalikowego Tygodnia na cincin.cc.
Przepis na bazie smakowitychleb.pl.
450g Mąka pszenna typ 650
1 szt. Jajko (zamiast jajka dodałem 2 łyżki musu dyniowego)
150g Aktywny zakwas żytni
220ml Mleko
5 łyżeczek Cukier
Duża szczypta soli1
30g Masło
Wymieszać zakwas z roztrzepanym jajkiem (musem dyniowym). Dodać przesianą mąkę cukier i sól.
W rondlu podgrzać mleko, aby było letnie. Zestawić z ognia i dodać masło, wymieszać do rozpuszczenia masła. Mleko wlewamy stopniowo do suchych składników i wrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez 5-7 minut.
Przełożyć do naoliwionej miski i pozostawić do wyrośnięcia na około 2,5-3 godziny. Składamy co godzinę.
Po tym czasie przekładamy ciasto na blat, w razie potrzeby podsypujemy mąką i wałkujemy na koło o grubości 0,5 cm. Dzielimy na trójkąty a następnie zwijamy rogale.
Uformowane rogale kładziemy w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy i zostawiamy na 40 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Rogale pieczemy przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 15 minut, aż rogaliki się zarumienią.
450g Mąka pszenna typ 650
1 szt. Jajko (zamiast jajka dodałem 2 łyżki musu dyniowego)
150g Aktywny zakwas żytni
220ml Mleko
5 łyżeczek Cukier
Duża szczypta soli1
30g Masło
Wymieszać zakwas z roztrzepanym jajkiem (musem dyniowym). Dodać przesianą mąkę cukier i sól.
W rondlu podgrzać mleko, aby było letnie. Zestawić z ognia i dodać masło, wymieszać do rozpuszczenia masła. Mleko wlewamy stopniowo do suchych składników i wrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez 5-7 minut.
Przełożyć do naoliwionej miski i pozostawić do wyrośnięcia na około 2,5-3 godziny. Składamy co godzinę.
Po tym czasie przekładamy ciasto na blat, w razie potrzeby podsypujemy mąką i wałkujemy na koło o grubości 0,5 cm. Dzielimy na trójkąty a następnie zwijamy rogale.
Uformowane rogale kładziemy w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy i zostawiamy na 40 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Rogale pieczemy przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 15 minut, aż rogaliki się zarumienią.
Prześliczne, jak zwinąć taki piękny rogal?
OdpowiedzUsuńPrzykłady zwijania podłączyłem do rogalików piwnych :)
OdpowiedzUsuńRogale na zakwasie, pyszności! :)
OdpowiedzUsuń