Zainspirowany przepisem @kulinarny_zakatekao12 , która na Instagramie podała przepis na Chleb owsiany, postanowiłem sprawdzić jak chlebek się piecze i jak smakuje.
Moje uwagi:
- chlebek przygotowuje się prosto i szybko piecze,
- smakuje wyśmienicie!!!
- użyłem słodu ciemnego co w oczywisty sposób zmieniło barwę chleba,
- nie użyłem masła i z całą pewnością powtórkę zrobię maślaną.
Autorem przepisu jest Adampiekarz, czyli chlebem musiał być wyśmienity.
Podaję przepis wg http://adampiekarz.blogspot.com/2013/10/chleb-owsiany-gorski.html
Składniki :
225g mąka żytnia typ 720
100g płatki owsiane ( do ciasta)
20g płatki owsiane (na posypkę)
7g sól
15g masło
15g słód jęczmienny (lub miód)
150g mąka pszenna typ 750
375g woda
Chleb owsiany górski przygotowałem dokładnie według dawnej receptury piekarskiej z przed ćwierć wieku i przyznam , że zaskoczył mnie jego ciekawy , delikatny smak. Dodatek płatków owsianych i jasnego słodu jęczmiennego spowodował , że choć jest to dosyć typowy chleb na zakwasie , z przewagą mąki żytniej , to jednak wygląda i smakuje inaczej , a skórka jest bardziej chrupiąca . Trzeba także podkreślić , że w sumie 120g płatków owsianych to dodatkowo cenna naturalna dawka nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin B1, B6, E, cynku , wapnia i żelaza.
1 faza : półkwas
- 50g zakwas żytni aktywny o wydajności 200%
- 50g mąka żytnia typ 720
- 20g woda o temp 24oC
2 faza : kwas oraz namaczanka z płatków owsianych
- kwas :
- 120g półkwas (cała faza poprzednia)
- 205g woda o temp 30 oC
- 175g mąka żytnia typ 720
- namaczanka z płatków owsianych
- 100g płatki owsiane
- 150g wrzątek
3 faza : ciasto właściwe
- 500g kwas (faza poprzednia)
- 250g namaczanka z płatków owsianych
- 7g sól
- 15g masło
- 15g słód jęczmienny jasny
- 150g mąka pszenna typ 750
- 20g płatki owsiane na posypkę (nie do ciasta)
wszystkie składniki ciasta mieszaj 15 minut , następnie przełóż starannie do formy wyrównaj szpatułką , posyp 20g pozostałych płatków owsianych i pozostaw w ciepłym miejscu pod przykryciem aż podwoi objętość , wypiekaj z zaparowaniem 5 minut w temp 220oC i następnie 35 minut w temp 180-190oC , po wyjęciu odczekaj do schłodzenia bochenka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz