JADŁOSPIS


JADŁOSPIS :

poniedziałek, 11 grudnia 2017

Vörtbröd – szwedzki świąteczny chleb korzenny na piwie - Grudniowa Piekarnia


W grudniu Piekarnia Amber skorzystała z bardzo świątecznej propozycji Marcina, który prowadzi blog Grahamka, weka i kajzerka, na upieczenie szwedzkiego chleba korzennego na piwie.

Chleby skandynawskie należą do jednych z moich ulubionych a te świąteczne zawsze goszczą u mnie w okresach świąt.

Moje uwagi:
- ciasto wyszło bardzo ścisłe (nie było też za bardzo klejące) ale nie dodawałem wody,
- w trakcie 90 minutowego wyrastania, składałem chleb 3 razy co 30 min,
- piekłem w piecu i trudno było obniżyć temperaturę z 250st do 200st :-)
- zapach i smak godne świątecznego okresu.



Vörtbröd – szwedzki świąteczny chleb korzenny na piwie oryginalny przepis – klik!

Rozczyn
100 g pszennego zakwasu
200 g wody
200 g mąki pszennej chlebowej


Na dzień przed pieczeniem chleba zrób rozczyn, przykryj szczelnie folią i postaw w ciepłym miejscu na noc.

Ciasto chlebowe (dwa bochenki)
450 ml karmelowego piwa lub pół na pół portera i coli
100 g miękkiego masła
50 g melasy
50 g cukru muscovado
18 g soli
1 łyżka gorzkiej pomarańczy w proszku
1 łyżka mielonego kardamonu
1 łyżka mielonego imbiru
1 łyżka zmielonych goździków
740 g mąki pszennej chlebowej
280 g żytniej mąki
100 g rodzynek
Na drugi dzień z podanych składników (oprócz soli i masła) oraz całego rozczynu zagnieć ciasto. Gdy wszystkie składniki się połączą, dodaj sól i miękkie masło. Ciasto będzie dosyć klejące, ale takie ma być. Przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 90 minut. Po tym czasie złóż ciasto kilka razy, włóż do miski, przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na 60 minut. Podziel ciasto na dwie równe części i uformuj dwa bochenki. Ułóż chleb na blasze wyłożonej pergaminem lub w koszykach do ostatecznego wyrośnięcia. Piecz chleb najpierw na 250ºC przez 15 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 200ºC i piecz chleb przez dodatkowe 30 minut. Wyjmij chleb z piekarnika i ostudź na metalowej kratce.

Chleb wspólnie piekli:
Apetyt na smaka
Gotuj zdrowo! Guten Appetit!
Grahamka, weka i kajzerka…
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Bbilonu
Weekendy w domu i ogrodzie 
W poszukiwaniu slowlife

8 komentarzy:

  1. Piękny świąteczny bochen!
    Dziękuję Guciu za kolejny rok wspólnych spotkań w Piekarni.
    Niech nam się piecze!

    OdpowiedzUsuń
  2. Widzę, a raczej czytam, że nie tylko moje ciasto było zwarte. Tyle że ja nie zawahałem się dodać więcej płynu. No i chyba dobrze zrobiłem :)

    Pozdrawiam serdecznie M.

    OdpowiedzUsuń
  3. Chleb godny świątecznego stołu!
    Dziękuję za grudniowe wypiekanie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Upiekliśmy wyjątkowy świąteczny chleb, dziękuję za wspólne grudniowe pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pachnący grudniowy bochen, do siego wypiekania Guciu :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały chlebek, pięknie wypieczony i zapewne mocno aromatyczny!

    OdpowiedzUsuń
  7. Chleb idealny na świąteczny czas!
    Dziękuję za ten chlebowy czas i mam nadzieję na kolejne wspólne bochenki w przyszłym roku. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepiękny bochen :) Mnie też te piernikowe chleby skandynawskie bardzo smakują i chętnie do nich wracam.
    Dziękuję za wspólny czas :)

    OdpowiedzUsuń