W grudniu Piekarnia Amber skorzystała z bardzo świątecznej propozycji Marcina, który prowadzi blog Grahamka, weka i kajzerka, na upieczenie szwedzkiego chleba korzennego na piwie.
Chleby skandynawskie należą do jednych z moich ulubionych a te świąteczne zawsze goszczą u mnie w okresach świąt.
Moje uwagi:
- ciasto wyszło bardzo ścisłe (nie było też za bardzo klejące) ale nie dodawałem wody,
- w trakcie 90 minutowego wyrastania, składałem chleb 3 razy co 30 min,
- piekłem w piecu i trudno było obniżyć temperaturę z 250st do 200st :-)
- zapach i smak godne świątecznego okresu.
Vörtbröd – szwedzki świąteczny chleb korzenny na piwie oryginalny przepis – klik!
Rozczyn
100 g pszennego zakwasu
100 g pszennego zakwasu
200 g wody
200 g mąki pszennej chlebowej
200 g mąki pszennej chlebowej
Na dzień przed pieczeniem chleba zrób rozczyn, przykryj szczelnie folią i postaw w ciepłym miejscu na noc.
Ciasto chlebowe (dwa bochenki)
450 ml karmelowego piwa lub pół na pół portera i coli
100 g miękkiego masła
50 g melasy
50 g cukru muscovado
18 g soli
1 łyżka gorzkiej pomarańczy w proszku
1 łyżka mielonego kardamonu
1 łyżka mielonego imbiru
1 łyżka zmielonych goździków
740 g mąki pszennej chlebowej
280 g żytniej mąki
100 g rodzynek
Ciasto chlebowe (dwa bochenki)
450 ml karmelowego piwa lub pół na pół portera i coli
100 g miękkiego masła
50 g melasy
50 g cukru muscovado
18 g soli
1 łyżka gorzkiej pomarańczy w proszku
1 łyżka mielonego kardamonu
1 łyżka mielonego imbiru
1 łyżka zmielonych goździków
740 g mąki pszennej chlebowej
280 g żytniej mąki
100 g rodzynek
Na drugi dzień z podanych składników (oprócz soli i masła) oraz całego rozczynu zagnieć ciasto. Gdy wszystkie składniki się połączą, dodaj sól i miękkie masło. Ciasto będzie dosyć klejące, ale takie ma być. Przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 90 minut. Po tym czasie złóż ciasto kilka razy, włóż do miski, przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na 60 minut. Podziel ciasto na dwie równe części i uformuj dwa bochenki. Ułóż chleb na blasze wyłożonej pergaminem lub w koszykach do ostatecznego wyrośnięcia. Piecz chleb najpierw na 250ºC przez 15 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 200ºC i piecz chleb przez dodatkowe 30 minut. Wyjmij chleb z piekarnika i ostudź na metalowej kratce.
Chleb wspólnie piekli:
Apetyt na smaka
Gotuj zdrowo! Guten Appetit!
Grahamka, weka i kajzerka…
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Bbilonu
Weekendy w domu i ogrodzie
W poszukiwaniu slowlife
Chleb wspólnie piekli:
Apetyt na smaka
Gotuj zdrowo! Guten Appetit!
Grahamka, weka i kajzerka…
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Bbilonu
Weekendy w domu i ogrodzie
W poszukiwaniu slowlife
Piękny świąteczny bochen!
OdpowiedzUsuńDziękuję Guciu za kolejny rok wspólnych spotkań w Piekarni.
Niech nam się piecze!
Widzę, a raczej czytam, że nie tylko moje ciasto było zwarte. Tyle że ja nie zawahałem się dodać więcej płynu. No i chyba dobrze zrobiłem :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie M.
Chleb godny świątecznego stołu!
OdpowiedzUsuńDziękuję za grudniowe wypiekanie!
Upiekliśmy wyjątkowy świąteczny chleb, dziękuję za wspólne grudniowe pieczenie.
OdpowiedzUsuńPachnący grudniowy bochen, do siego wypiekania Guciu :-)
OdpowiedzUsuńWspaniały chlebek, pięknie wypieczony i zapewne mocno aromatyczny!
OdpowiedzUsuńChleb idealny na świąteczny czas!
OdpowiedzUsuńDziękuję za ten chlebowy czas i mam nadzieję na kolejne wspólne bochenki w przyszłym roku. :)
Przepiękny bochen :) Mnie też te piernikowe chleby skandynawskie bardzo smakują i chętnie do nich wracam.
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólny czas :)