Na smaczny początek 2022 roku Piekarnia Amber zaproponowała intrygująco wyglądające, bułeczki prosto z regionu Owernii we Francji.
Moje uwagi:
- nie doczytałem przepisu (prawie jak zwykłe :-) ) i czapeczki zrobiłem wielkości sombrero czyli tak duże jak bułeczki,
- mąkę 812 zastąpiłem naszą typ 750,
- użyłem słodu pszennego lekko palonego przez co bułeczki wyszły trochę ciemne,
- bułeczki wyszły bardzo mięciutkie i wyśmienite w smaku.
Przepis podaję za Amber.
Pain Auvergnat
Przepis i zdjęcie BesondersGut
Poolish
125 g wody
0,2 g świeżych drożdży
100 g Mąki Typ 1050 – mąka do pieczenia pizzy
ciasto właściwe
240 g wody
10 g słodu
10 g płynnego miodu
3 g świeżych drożdży
400 g półbiałej mąki typ 812 – mąka pszenna pełnoziarnista
10 g soli
Poolish
Dzień 1. wieczorem: wlej wodę do miski, wymieszaj z drożdżami (0,2 g jest mniej więcej wielkości dwóch ziaren ryżu) za pomocą łyżki. Dodaj mąkę i wszystko dobrze wymieszaj. Przykryj i pozwól fermentować do następnego dnia – przez 12-18 godzin. Zaczyn poolish powinien być poryty dużą ilością małych pęcherzyków.
Ciasto właściwe
Dzień 2: włóż poolish i wszystkie inne składniki w powyższej kolejności do misy miksera i ugniataj przez 10–15 minut na poziomie 1, aby uzyskać gładkie ciasto, które powinno całkowicie odchodzić od krawędzi misy. Ciasto przykryj i odstaw w temp. ok. 22°C. na 90 minut.
Złóż ciasto dwukrotnie w ciągu 90 minut – po raz pierwszy po 45 minutach, po raz drugi 30 minut później.
Formowanie
Wyjmij ciasto za pomocą skrobaczki na lekko posypaną mąką powierzchnię. Odważ 11 kawałków ciasta po 70g i 11 kawałków po 10g każdy. Formuj wszystkie kawałki ciasta w kulki i układaj złączeniem do dołu, przykrywaj kuchenną ścierką. Rozwałkuj małe kulki na dobrze posypanej mąką powierzchni , aby uformować krążki, które mają mniej więcej taką samą średnicę jak duże kulki. Ułóż krążki na dobrze posypanych większych kulkach ciasta i pozwól bułkom wyrosnąć przez kolejne 10–20 minut – przykryj je miską lub plastikowym pojemnikiem.
Posypanie mąką dużych kulek przed założeniem krążków ciasta zapobiega ich „przyklejaniu się” i ładniej unoszą się podczas pieczenia. Alternatywnie możesz delikatnie pokryć około 3 mm krawędzi nakładki oliwą przed umieszczeniem jej na dużej kuli ciasta.
Pieczenie
Tuż przed pieczeniem wśnij środek bułki głęboko kciukiem. Piecz w bardzo dobrze nagrzanym piekarniku przez 10 minut w temperaturze 240°C z parą. Następnie otwórz drzwi piekarnika, aby wypuścić parę i piecz przez kolejne 12-15 minut w 220°C.
Sombrero :)))
OdpowiedzUsuńJestem pewna, że mimo zbyt dużych czapeczek i tak wyszły pyszne. :)
Na ten wiatr to nawet nie były aż tak za duże :) ale pyszne .
UsuńGuciu, najważniejsze, że Ci smakowały. Moim zdaniem są znakomite i warte pieczenia nie tylko raz. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBułeczki są zaskakująco smakowite i jestem przekonany, że to sprawka czapeczek i poolish.
UsuńPięknie im w tych sombrero ;-) Wesoło w naszej styczniowej piekarni :-) ...i niech tak będzie przez cały rok!
OdpowiedzUsuńMoże mają jakieś meksykańskie geny ;D Guciu są piękne, co tam sombrero! Miękisz wzorowy. Mi też pięknie wyrosły, ale nie zdążyłam zrobić zdjęcia miękiszu. Pozdrawiam M :)
OdpowiedzUsuńGłówne kryterium sukcesu to czy smakują? I w tym wypadku odpowiadam, że tak :)
UsuńCo blog to inny kapelusz 😊
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne wypiekanie!
Taki urok Internetowej piekarni :)
UsuńGuciu, są bardzo urocze i mają śliczne kapelusze :)
OdpowiedzUsuńMoje to wstyd pokazać.
Dziękuję za wspólne styczniowe wypiekanie!
Dziękuję i Twoje też są urocze :)
UsuńWitam i pozdrawiam w Nowym Roku :-) Niech nam się upiecze! Piękne Guciu, mnie kapelusze się przykleiły, co nie zmienia faktu że były pyszne.
OdpowiedzUsuńNiech nam się piecze w szczęściu i radości w całym 2022 roku :)
UsuńJa również użyłam mąki 750. A bułeczki wyglądają pięknie i najważniejsze, że smaczne 😊
OdpowiedzUsuńI oby tak nam się piekło przez cały rok.
Usuń