Na wrzesień Piekarnia Amber zaproponowała proste w wykonaniu ale bogate w smaku i w historię, rogaliki drożdżowe. Przepis pochodzi z bloga Małgosi i Piotra, gdzie można znaleźć nie tylko smakowite przepisy ale także zapierające dech foto-relacje z podróży, do chyba, wszystkich zakątków świata.
Moje uwagi:
- rogaliki szybkie w wykonaniu czyli można pokusić się na wersję śniadaniową - będą idealne,- użyłem 21g drożdży świeżych ale oczywiście za długo trzymałem w "ciepłym" piekarniku (niby ustawiony na 30st ale temp. wewnątrz ok 50st),
- piekłem w piecu chlebowym po wypieku wszystkich chlebów,
- ciepłe z masełkiem ...palce lizać.
Kifli
przepis podaję za Akacjowym blogiem
Przepis na 8 szt.
400 g mąki pszennej chlebowej typ 650
270 ml mleka + do posmarowania
30 g rozpuszczonego masła
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
9 g drożdży suszonych/ 5-6 g drożdży instant
Do dzieży robota wsypać mąkę, zrobić dołek, wlać letnie mleko, wsypać drożdże i cukier i zostawić na ok. 15 min. żeby drożdże zaczęły pracować. Następnie dodać sól i schłodzone, rozpuszczone masło. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Podzielić je na 8 części (po 85 g) i każdą część rozwałkować cieniutko w trójkąt. Zwinąć od podstawy trójkąta (u mnie miała ok. 20 cm, a wysokość ok. 40 cm) i odłożyć na wyłożoną pergaminem blachę. Następnie po zrobieniu wszystkich rogalików posmarować je mlekiem i wstawić do ciepłego piekarnika, żeby urosły (ok. 20 min.). Gdy wyrosną znów posmarować je mlekiem i ewentualnie posypać – makiem, kminkiem, sezamem, słonecznikiem itp. Piec w temp. 180 stopni przez 10 minut, potem zwiększyć temperaturę do 200 i piec kolejne 10 minut. Na koniec wstawić je na 5 min. pod grill. Ostudzić na kratce. Są bardzo chrupiące i apetyczne.
Rogale wspólnie piekli
Akacjowy Blog
Dom z mozaikami
Konwalie w kuchni
Kuchnia Alicji
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Ogrody Babilonu
Polska zupa
Rodzinnie roślinnie
Stare gary
Takie tam moje pomysły
Weekendy w domu i ogrodzie
Zacisze kuchenne
Piękne!!! O tak , tak proste, a smak godny stołu królewskiego
OdpowiedzUsuńGuciu - wspaniałe :) Pieczenie w piecu chlebowym to marzenie :) Bardzo dziękuję Ci Guciu za udział w wypiekaniu. Cieszę się, że rogaliki wyszły Ci tak wspaniale :) Pozdrawiam serdecznie M
OdpowiedzUsuńZ makiem musiały świetnie smakować :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólny czas :)
Środek taki piękny, że zazdroszczę!
OdpowiedzUsuńA i całe rogale prezentują się zankomicie.
Dziękuję za wrześniowy czas w Piekarni.
No, pięknie Ci się upiekły.
OdpowiedzUsuńMhm... z pieca chlebowego muszą smakować pysznie!
OdpowiedzUsuńMistrzowskie, ale u mistrza to zawsze :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
No wiadomo, że upiekły Ci się wyśmienicie. Pięknie puchate. A tego pieca chlebowego to Ci zazdroszczę:-)
OdpowiedzUsuńWnętrze takie, że nie pozostaje nic innego jak tylko chwalić i podziwiać!:)
OdpowiedzUsuńWspaniale wypieczone :o)Dziękuję za "wspólne" pieczenie.Ala
OdpowiedzUsuńSuper przekrój! Dziękuję za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuń