JADŁOSPIS


JADŁOSPIS :

niedziela, 16 marca 2014

Chleb z prażonymi orzechami laskowymi i suszonymi śliwkami


Kolejne "sprawdzanie" przepisów Mistrza Hamelmana.
Śliwki sam suszyłem i teraz znalazłem sposób na ich wykorzystanie - niestety nie częśc nie była wystarczajaco słodka.
Prażone orzechy nadają aromatu a śliwki słodyczy (te słodsze) lub kwaskowatości (te kaśniejsze).
Chlebek mozna konsumować bez dodatków ale kanapeczki są pyszne.

Składniki:
330 g ciasta zakwaszonego pszennego (3 fazowe)
500g mąka chlebowa (dałem typ650)
230g mąka pszenna razowa (dałem Witras 2000)
480g woda
50g miękkiego masła
20g soli
5g drożdży instant
110g uprażonych orzechów laskowych (sypnęło mi się chyba z 250g)
110g grubo pokrojonych suszonych śliwek

Wykonanie:
Mieszamy wszystkie składniki za wyjątkiem orzechów i śliwek. Początkowo 3 min na pierwszej prędkości i 3 minuty na drugiej prędkości. Dodajemy orzechy i śliwki i krótko mieszamy do dobrego połączenia całości. Na omączonym blacie formujemy kulę (ciasto jest dość luźne ale z pomocą mąki można sobie z nim poradzić).
Przekładamy do naoliwionej miski i przykrywamy folią spożywczą. Ciasto powinno być odgazowane dwu krotnie co 45 min. Nie miałem zbyt dużo czasu i po pierwszym odgazowaniu i 45 minutach podzieliłem ciasto na 2 bochenki. Zostawiamy na 1 godzinę na rośnięcie. Pieczemy w temp. 240 st przez 15 minut a następnie w 225st przez ok. 20 min. Próba pukania i kolor powinny potwierdzić zakończenie pieczenia.
 

2 komentarze:

  1. pięęęęęęęęęęęęęęęęęękny (Y)

    OdpowiedzUsuń