JADŁOSPIS


JADŁOSPIS :

niedziela, 24 listopada 2013

Chleb pełnoziarnisty z siemieniem lnianym





Kolejne testowanie przepisów z J.Hamelman "Chleb"
Składniki:
275 g mąka żytnia chlebowa typ 720
30g mąki pszennej 1850
17g wody
17g soli
572g śruta żytnia z wodą (286 śruty+286 wody pozostawić pod przykryciem na noc)
176g siemienia lnianego z wodą (51g siemienia + 125g wody)
710g zakwasu 3 fazowego
Wykonanie
W wodzie rozpuścić sól. Zakwas połączyć z ziarnami dodać wodę z solą a następnie mąki.
Przy wykorzystaniu robota z hakiem mieszamy całość na pierwszym biegu przez ok. 10 minut.
Konsystencja nie jest ścisła ale też nie może być lejąca. Pzykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy na ok. 40-50 min.
Po tym czasie całość jest mocno wzrastająca. Mieszamy i przekładamy do foremek wysypanych mąką żytnią razową (prawie 2 keksówki) - zajmują ok. połowę foremki.
Wierzch chlebków pozypujemy mąką i przykrywamy folią spożywczą.
Czas wyrastania ok. 1,5-2 godziny.
Piekarnik nagrzewamy do 240st, na dno piekarnika włożyłem foremkę z gorącą wodą.
Chleb pieczemy przez 15 min. w wysokiem temp. Po tym czasie usuwamy foremke z wodą a temperaturę obnizamy do 190 st. Po 60 minutach wyjmujemy chlebki z foremek i dopiekamy na blasze przez 15 minut (łączny czas pieczenia min. 75 min.).
Studzimy na kratce a potem zawijamy w płucienne ściereczki i w foliowej reklamówce trzymamy min. 24 godziny.
A potem smacznego: wilgotny miękisz, ziarna miękkie pyszny do kanapek i z masełkiem :-)

3 komentarze:

  1. Wspaniały!
    Guciu,może dołączysz do naszego pieczenia?
    Zapraszam.
    http://www.kuchennymidrzwiami.pl/listopadowa-piekarnia-zaproszenie/

    OdpowiedzUsuń
  2. Amber! oczywiście, że się dołączę - zawsze miałem ochotę na spróbowanie chleba kukurydzianego :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Guciu, dziekuje za dołączenie do listopadowej listy. W przyszłym miesiacu zapraszam do zgłaszania wypieków przez formularz zgłoszeniowy. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń