- nie zdążyłem przygotować zaczynu drożdżowego ale miałem nadmiar zakwasu żytniego w lodówce i upiekłem chleb na zakwasie,
- ilość zakwasu równa ilości zaczynu w przepisie,
- zwiększyłem ilość składań: 3 co 30 minut i 2 co 1 godzinę,
- chleb w koszyczku urósł prawie trzykrotnie,
- wspaniały miękisz i smak :)
Chleb jogurtowy na zaczynie
podaję za Amber
zaczyn ( przygotować dzień wcześniej)
100 g mąki pszennej typ 550
50 gramów wody
0,5 g świeżych drożdży
ciasto właściwe
zaczyn
210 gramów wody
5 g świeżych drożdży
125 g zwykłego jogurtu greckiego
500 g mąki pszennej typ 550
11 gramów soli
Wymieszaj wszystkie składniki ciasta poprzedniego wieczoru i pozostaw na noc do wyrośnięcia w niezbyt ciepłym miejscu.
Następnego dnia do miski miksera włóż zaczyn i wodę, świeże drożdże i jogurt i wymieszaj.
Dodaj mąkę i ugniataj na najniższym ustawieniu przez 4 minuty.
Dodaj sól i wyrabiaj przez kolejne 6 minut na obrotach 1. Konsystencja ciasta jest miękka, ale nie klei się.
Ciasto przykryj i pozostaw do wyrośnięcia przez 90 minut, po 45 minutach rozciągnij i raz złóż.
Uformuj bochenek w podłużny kształt i umieść szwem do dołu w koszu do rozrostu i pozostaw do wyrośnięcia na 60 minut.
Rozgrzej piekarnik i blachę do 240°C.
Ostrożnie wyłóż ciasto z kosza i włóż do rozgrzanego piekarnika. Spryskaj ścianki piekarnika wodą. Piecz przez 15 minut, otwierając na krótko drzwiczki piekarnika, aby ulotniła się para. Zmniejsz temperaturę do 210°C i piecz przez 25 minut. Niech chleb ostygnie na ruszcie.
Chleb jogurtowy razem piekli:
Akacjowy blog
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Tajemnice smaku
Zacisze kuchenne
Piękny! Pomyślałam, że można go składać kilka razy, ale nie zrobiłam tego. Chciałam wypróbować wiernie przepis. Dziękuję za majowe spotkanie w Piekarni.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł z tym zakwasem, muszę to sobie zanotować, też tak następnym razem zrobię :-)
OdpowiedzUsuńTen chleb jest idealny i bardzo mam smakował. Muszę spróbować Twojej wersji. Dziękuję za majowe wspólne wypiekanie!
OdpowiedzUsuńGuciu chleb wspaniały. Mam pytanie, czy do ciasta właściwego dałeś te 5 g drożdży?
OdpowiedzUsuńTak, dodałem 5g drożdży do ciasta i dlatego miękisz ma takie małe dziureczki :)
UsuńWspaniały!:-) Następny zrobię jak Ty z zakwasem
OdpowiedzUsuńSuper, Guciu on jest przecudnej urody. Miło było w zimnym maju wypiekać :-) dziękuję.
OdpowiedzUsuńWow! Cudny!
OdpowiedzUsuń