sobota, 4 czerwca 2022

Chleb pita na zakwasie








Wiele lat temu w sklepach pojawiła się nowość chleb pita i przez wiele tygodni to był rarytas, przygotowywany penie w każdej kuchni.
Później pojawiło się wiele innych rarytasów i ... do pity wróciłem dzisiaj :)

Chleb Pita na Zakwasie
Przepis od bakewithpaws.com
Przepis na 8 pit

Składniki:
270g mąki chlebowej (ja użyłem manitoby)
55g mąki pełnoziarnistej *
250g zakwasu z lodówki lub aktywnego 
9g soli
150g wody (10-20g można zostawić na ewentualną korektę)
18g oleju roślinnego (ja użyłae oliwy z oliwek extra virgin)

* Mąkę pełnoziarnistą można zastąpić każdą mąką chlebową

Ciasto:
Wszystkie składniki wrzuć do miski miksera i wyrabiać przez około 10-12 minut lub do momentu, gdy ciasto się połączy i uelastyczni. 
Zaokrąglij ciasto i włóż z powrotem do tej samej miski, przykryj folią spożywczą.
Pozostaw ciasto na blacie przez około 2 godziny (w temperaturze pokojowej 27C - 28C). Ciasto urośnie około 30% - 50%.
Przenieś ciasto do lodówki na noc na 12-15 godzin.
Wyrabianie
Wyjmij ciasto z lodówki i pozostaw na blacie na około 30 minut, aby wróciło do temperatury pokojowej.
Przełóż ciasto na czystą posypaną mąką powierzchnię, a następnie podziel ciasto na 8 równych porcji (po ok. 94g każda). Z każdej porcji uformuj kulkę. Przykryj ręcznikiem kuchennym i pozostaw na około 15 minut.
Spłaszcz kulkę ciasta za pomocą wałka do ciasta do średnicy około 15-17 cm i grubości poniżej 0,6 cm. Placki przełóż na kawałki papieru do pieczenia i pozostaw na blacie na kolejne 15 min. 

Pieczenie:
Rozgrzej piekarnik w 260C (grzanie górne i dolne) z kamieniem do pieczenia lub stalą przez 15 minut.
Korzystając z łopaty do pizzy przenieś pity na gorący kamień/stal - powinny się zmieścić 2 lub 3.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 3 - 5 minut. Pita powinna nadymać się po 1,5 - 2 minutach.
Wyjmij pity z piekarnika i zawiń w ściereczkę kuchenną ab y utrzymać ciepło i wilgotność.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz