sobota, 5 października 2013

Ciasto bananowo-czekoladowe


Pozostało mi sporo bananów niewykorzystanych w ostatnim tygodniu :-)

Źródło: http://magiawkuchni.blox.pl/2012/08/Ciasto-bananowo-czekoladowe.html

Składniki (zrobiłem 1,5 porcji i wyszły 2 keksówki):
  • 2 jajka
  • 150 g cukru trzcinowego
  • otarta skórka z jednej pomarańczy (dodałem skórkę z 1 pomarańczy i skórkę kandyzowaną, w źródle jest napisane, że można użyć kórki suszonej)
  • 350 g rozgniecionych bananów (3 sztuki rozgniecione widelcem - nie miksujemy)
  • 1 łyżka przyprawy korzennej
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 1 i 1/2 łyżki rumu (dałem likieru pomarańczowego)
  • 100 g naturalnego jogurtu
  • 320 g mąki pszennej (dodałem 30% pszennej 1850)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 200 g czekolady
  • Czekoladę posiekać drobno (u mnie wyszło chyba grubo) nożem - odstawić. Mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka ubić z cukrem, dodać banany, skórkę z pomarańczy, przyprawę korzenną, rum,olej - wymieszać łącząc składniki. Następnie dodajemy na przemian partiami jogurt i mąkę ciągle mieszając. Na końcu wymieszać z kawałkami czekolady. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 50-55 minut . Po wyjęciu z piekarnika zostawić w formie jeszcze na ok 10 minut po czym wyjąć i studzić na kratce.

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz