sobota, 5 października 2013

Domowy schab suszony


Bardzo smaczne - konkurencja do schabu po litewsku.

Źródło: http://magiawkuchni.blox.pl/2013/03/Domowy-suszony-schab.html

Składniki:
·                      1 kg schabu bez kości
·                      35 g soli ( 2 łyżeczki)
·                      1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu (u mnie czerwony w ziarnkach 1 łyżeczka)
·                      1 łyżka suszonego tymianku
·                      2 łyżki majeranku
·                      1 łyżka cukru u mnie puder
·                      6 kulek ziela angielskiego
·                      5 ząbków czosnku
·                      5 owoców jałowca
·                      3 suszone liście laurowe
Schab umyć osuszyć, czosnek przetrzeć przez praskę i wymieszać z solą oraz cukrem pudrem natrzeć mięso - to spowoduje że mięso szybciej skruszeje. Następnie resztę przypraw utrzeć w moździerzu i obsypać mięso. (ja mięso obwiązuje dratwą aby uzyskało ładny kształt) - przełożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do lodówki na 5 dni (przewracając dwa razy dziennie i odlewając soki które mięso pości) .

Po 5 dniach mięso owinąć trzykrotnie w pończochę lub specjalną siatkę do wędlin (zawinąłem w gazę i powisiłem w pomieszczeniu o tem ok. 20st a po 4 dniach 15st) , związać sznurkiem i powiesić w suchym ciepłym miejscu na 6 dni do wyschnięcia.

Po tym czasie wyjąć mięso z pończochy i włożyć do lodówki na kolejne 4 dni - i gotowe.

Podawać pokrojony w bardzo cienkie plasterki.

1 komentarz:

  1. Zamiast pończochy proponuję jednorazowy bandaż z apteki, tanio, czysto i higienicznie :-)

    OdpowiedzUsuń