niedziela, 13 października 2013
Chleb pszenny na zakwasie z dodatkiem mąki graham
Pozostało ok. 300g zakwasu pszennego, dodałem 500g mąki pszennej 850 i ok. 150 pszennej 1850. Trochę wody aby konsystencja była nie za miękka. 30 minut autolizy później łyżka soli i ugniatanie do pełnego wyrobienia glutenu (rozciągające kawałeczek między palcami tworzy błonę). Składane i odgazowywane 3 razy co 40 min. Rosło w koszyku ok. 2 godzin. Pieczony na kamieniu w temp. 230 st. przez 15 min i w 200 przez kolejne 15 min.
Skórka miękka a miękisz wspaniały...
niedziela, 6 października 2013
Polski Calvados
Napój zaskakuje swoim smakiem i z miesiącami, latami nabiera charakteru :-)
Składniki:
1,5 kg kwaśnych jabłek - najelpiej szara reneta lub antonówka,
1 l wódki ze spirytusem (50:50 lub trochę słabiej)
Wykonanie:
Jabłka kroimy w plastry o grubości nie więcej nić 0,5 cm i suszymy - u mnie w suszarce do grzybów.
Jabłka powinny być wysuszone ale jeszcze elastyczne (czasami mi się wysuszają na chipsy i też są do wykorzystania).
Wkładamy do słoja i zalewamy alkoholem. Ze względu na dużą objętość jabłek, słojem trzeba często potrząsać min. prze 1-2 m-ce. Nastepnie zlać i zapomnieć na jak najdłużej :-)
Jabłka proponuję zasypać cukrem, który wyciągnie resztę wartościowego płynu wraz ze wspaniałym aromatem. Później można częściowo połączyć napoje w zależności od upodobania.
Żadko filtruję nalewki - najlepiej zlewać znad osadu.
Składniki:
1,5 kg kwaśnych jabłek - najelpiej szara reneta lub antonówka,
1 l wódki ze spirytusem (50:50 lub trochę słabiej)
Wykonanie:
Jabłka kroimy w plastry o grubości nie więcej nić 0,5 cm i suszymy - u mnie w suszarce do grzybów.
Jabłka powinny być wysuszone ale jeszcze elastyczne (czasami mi się wysuszają na chipsy i też są do wykorzystania).
Wkładamy do słoja i zalewamy alkoholem. Ze względu na dużą objętość jabłek, słojem trzeba często potrząsać min. prze 1-2 m-ce. Nastepnie zlać i zapomnieć na jak najdłużej :-)
Jabłka proponuję zasypać cukrem, który wyciągnie resztę wartościowego płynu wraz ze wspaniałym aromatem. Później można częściowo połączyć napoje w zależności od upodobania.
Żadko filtruję nalewki - najlepiej zlewać znad osadu.
sobota, 5 października 2013
Miód pitny - trójniak
Długo się przygotowywałem. Czytałem. Szukałem opinii. Kupowałem sprzęt i składniki. I w końcu nastawiłem swój pierwszy miód pitny trójniak (czyli 1 część mionu i 2 części wody) z dodatkiem soku z jeżyn czyli jeżyniak :-)
Niestety co z tego wyjdzie jeszcze nie wiem - piszą, że najwcześniej po 1 roku nadaje się do spożycia.
Czy wytrzymam ?
Niestety co z tego wyjdzie jeszcze nie wiem - piszą, że najwcześniej po 1 roku nadaje się do spożycia.
Czy wytrzymam ?
Ciekawe źródła:
Ciasto bananowo-czekoladowe
Pozostało mi sporo bananów niewykorzystanych w ostatnim tygodniu :-)
Źródło: http://magiawkuchni.blox.pl/2012/08/Ciasto-bananowo-czekoladowe.html
Składniki (zrobiłem 1,5 porcji i wyszły 2 keksówki):
Domowy schab suszony
Bardzo smaczne - konkurencja do schabu po litewsku.
Źródło: http://magiawkuchni.blox.pl/2013/03/Domowy-suszony-schab.html
Składniki:
·
1
kg schabu bez kości
·
35
g soli ( 2 łyżeczki)· 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu (u mnie czerwony w ziarnkach 1 łyżeczka)
·
1
łyżka suszonego tymianku
·
2
łyżki majeranku · 1 łyżka cukru u mnie puder
· 6 kulek ziela angielskiego
· 5 ząbków czosnku
· 5 owoców jałowca
· 3 suszone liście laurowe
Schab umyć osuszyć, czosnek przetrzeć przez praskę i wymieszać z solą oraz cukrem pudrem natrzeć mięso - to spowoduje że mięso szybciej skruszeje. Następnie resztę przypraw utrzeć w moździerzu i obsypać mięso. (ja mięso obwiązuje dratwą aby uzyskało ładny kształt) - przełożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do lodówki na 5 dni (przewracając dwa razy dziennie i odlewając soki które mięso pości) .
Po 5 dniach mięso owinąć trzykrotnie w pończochę lub specjalną
siatkę do wędlin (zawinąłem w gazę i powisiłem w pomieszczeniu o tem ok. 20st a po 4 dniach 15st) , związać sznurkiem i powiesić w suchym ciepłym miejscu na 6
dni do wyschnięcia.
Po tym czasie wyjąć mięso z pończochy i włożyć do lodówki na
kolejne 4 dni - i gotowe.
Podawać pokrojony w bardzo cienkie plasterki.