niedziela, 6 października 2013

Polski Calvados

Napój zaskakuje swoim smakiem i z miesiącami, latami nabiera charakteru :-)


Składniki:
1,5 kg kwaśnych jabłek - najelpiej szara reneta lub antonówka,
1 l wódki ze spirytusem (50:50 lub trochę słabiej)

Wykonanie:
Jabłka kroimy w plastry o grubości nie więcej nić 0,5 cm i suszymy - u mnie w suszarce do grzybów.
Jabłka powinny być wysuszone ale jeszcze elastyczne (czasami mi się wysuszają na chipsy i też są do wykorzystania).
Wkładamy do słoja i zalewamy alkoholem. Ze względu na dużą objętość jabłek, słojem trzeba często potrząsać min. prze 1-2 m-ce. Nastepnie zlać i zapomnieć na jak najdłużej :-)
Jabłka proponuję zasypać cukrem, który wyciągnie resztę wartościowego płynu wraz ze wspaniałym aromatem. Później można częściowo połączyć napoje w zależności od upodobania.
Żadko filtruję nalewki - najlepiej zlewać znad osadu.

2 komentarze:

  1. taaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaka długa cisza .................. i już wiem dlaczego :) Produkcja alkoholi wszelakich :D Nigdy nie piłam Calvadosu i sama nic nie produkuję bo i nie ma komu pić. Ale popodziwiać zawsze mogę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Krystyno, jak tu opisać smak tego Calvadosu - trzeba go skosztować dla zdrowotności :-)

    OdpowiedzUsuń