- nie zdążyłem przygotować zaczynu drożdżowego ale miałem nadmiar zakwasu żytniego w lodówce i upiekłem chleb na zakwasie,
- ilość zakwasu równa ilości zaczynu w przepisie,
- zwiększyłem ilość składań: 3 co 30 minut i 2 co 1 godzinę,
- chleb w koszyczku urósł prawie trzykrotnie,
- wspaniały miękisz i smak :)
Chleb jogurtowy na zaczynie
podaję za Amber
zaczyn ( przygotować dzień wcześniej)
100 g mąki pszennej typ 550
50 gramów wody
0,5 g świeżych drożdży
ciasto właściwe
zaczyn
210 gramów wody
5 g świeżych drożdży
125 g zwykłego jogurtu greckiego
500 g mąki pszennej typ 550
11 gramów soli
Wymieszaj wszystkie składniki ciasta poprzedniego wieczoru i pozostaw na noc do wyrośnięcia w niezbyt ciepłym miejscu.
Następnego dnia do miski miksera włóż zaczyn i wodę, świeże drożdże i jogurt i wymieszaj.
Dodaj mąkę i ugniataj na najniższym ustawieniu przez 4 minuty.
Dodaj sól i wyrabiaj przez kolejne 6 minut na obrotach 1. Konsystencja ciasta jest miękka, ale nie klei się.
Ciasto przykryj i pozostaw do wyrośnięcia przez 90 minut, po 45 minutach rozciągnij i raz złóż.
Uformuj bochenek w podłużny kształt i umieść szwem do dołu w koszu do rozrostu i pozostaw do wyrośnięcia na 60 minut.
Rozgrzej piekarnik i blachę do 240°C.
Ostrożnie wyłóż ciasto z kosza i włóż do rozgrzanego piekarnika. Spryskaj ścianki piekarnika wodą. Piecz przez 15 minut, otwierając na krótko drzwiczki piekarnika, aby ulotniła się para. Zmniejsz temperaturę do 210°C i piecz przez 25 minut. Niech chleb ostygnie na ruszcie.
Chleb jogurtowy razem piekli:
Akacjowy blog
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Tajemnice smaku
Zacisze kuchenne