poniedziałek, 11 kwietnia 2022

Owsiany chleb śniadaniowy w Kwietniowej Piekarni

 


W kwietniu Piekarnia Amber zaproponowała, do wspólnego pieczenia, chleb pszenny na słodkim zakwasie z dodatkiem płatków owsianych. Ten chlebek idealnie pasuje do śniadaniowych kanapeczek i grzanek i ślicznie będzie wyglądał na wielkanocnym stole.

Owsiany chleb śniadaniowy z makiem

podaję za Guciem

Starter

20g zakwasu z lodówki

20g mąki pszennej chlebowej

20g wody

Wymieszać i pozostawić na 4-5 godzin (najlepiej odświeżyć zakwas 2-3 razy).

Słodki starter

50g aktywnego (odświeżonego) startera (100% hydracji)

50g mąki pszennej chlebowej

12.5g wody

12.5g cukru

Wymieszać i pozostawić na 4-5 godzin (pozostawiłem na noc I przyrosło ponad 3 krotnie)

Ciasto

180g mąki pszennej chlebowej

20g mąki pszennej pełnoziarnistej

125g słodkiego startera

20g cukru

3g soli

10g mleka w proszku

25g płatków owsianych instant + 50g mleka (zrobiłem owsiankę z płatków górskich I pozostawiłem na noc)

10g maku

10g siemienia lnianego

120-130g mleka

25g masła

Płatki owsiane do posypania bochenków

Wymieszać wszystkie składniki oprócz masła i wyrabiać do dosyć dobrego wytworzenia siatki glutenowej (jeszcze słaby test „windowpane”) ok. 5 min.

Następnie dodajemy po kawałku masło i wyrabiamy do mocnego wytworzenia siatki glutenowej (mocny test „window”).

Dzielimy ciasto na dwie części i formujemy w kule. Przykrywamy pojemnikiem lub folią spożywczą I pozostawiamy na 20 minut. Następnie rozwałkowujemy na podłużne prostokąty i zakładamy do środka dłuższe boki z prawej i lewej strony. Rozwałkowujemy po złożeniu i zwijamy w rulon (na filmiku jest cały proces).

Zwinięte rulony spryskujemy wodą i obtaczamy w płatkach owsianych. Przekładamy do formy wysmarowanej olejem/masłem, przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia – podwojenia objętości (ok. 3-5 godzin).

Rozgrzewamy piekarnik do 180C i pieczemy 35-40 minut do lekko brązowego koloru.

Chleb na blogach:
Akacjowy blog
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi Drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Polska zupa
Rodzinnie roślinnie
Tajemnice smaku

12 komentarzy:

  1. Cudny ten Twój chlebek, mój jeszcze powinien wyrastać. Muszę powtórzyć ten wypiek, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daj mu czasu, powinien przyrosnąć prawie trzykrotnie :)

      Usuń
  2. Wspaniały chlebek. Pieczenie go to cudowna autoterapia. Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wyrośnięty. :)
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wyrósł Twój bochenek, dziękuje za przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny! i jaki miąższ. Mój następny raz też będzie z ziarnami maku.

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny i pyszny, dzięki za Twoją propozycję Gucio. Następny będzie bez cukru.

    OdpowiedzUsuń
  7. Guciu ależ cudne wnętrze i zgrabny bochenek. Bardzo Ci dziękuję za przepis :) Chlebek pyszny i od czasu do czasu na białe szaleństwo można sobie pozwolić :) M

    OdpowiedzUsuń
  8. A wie Pan dlaczego nierówno wyrosły?

    OdpowiedzUsuń