sobota, 16 kwietnia 2022

Paska ukraińska - wielkanocna baba drożdżowa









W tym roku, w ramach protestu, nie upiekłem kuliczy, ale paski - ukraińskie baby drożdżowe pieczone z okazji Świąt Wielkiejnocy.

Przepis pochodzi z e-booka wyprodukowanego przez Dolnośląski Magazyn Kulinarny Kocioł w ramach akcji zbierania funduszy na pomoc wojennym uciekinierom z Ukrainy ("Ukraino, nie zostawimy Cię w potrzebie!").
Autorką przepisu jest KATARZYNA WALA-SUŁEK prowadząca blog WWW.PYSZNEKADRY.BLOGSPOT.COM.

Moje uwagi:
- cukru jest stanowczo za mało jak na moje upodobania,
- w foremkach paski przyrosły ponad 4 krotnie.

Liczba porcji: 2 paski 
Czas przygotowania: 3 godziny 30 minut

Składniki:

500 ml mleka
70–80 g świeżych drożdży
1 kg mąki pszennej
100 g cukru pudru
½ opakowania cukru waniliowego
6 łyżek oleju słonecznikowego
8 żółtek
skórka z 1 cytryny (dałem z pomarańczy)
90 g masła
90 g rodzynek (moczyłem przez noc, w rumie)
1 szczypta soli


Składniki na lukier:
2 szklanki cukru pudru
2–3 łyżki wody
Oraz:
masło do posmarowania form
60 g płatków migdałowych


Przygotowanie:
Do miski wsypujemy 2 łyżki mąki, 2 łyżki cukru oraz pokruszone drożdze. Całość zalewamy 100 ml ciepłego mleka. Mieszamy, aż masa będzie jednolita. Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do osobnej miski wkładamy żółtka. Ucieramy je z pozostałym cukrem oraz cukrem waniliowym na puszysta masę. Zaczyn drożdżowy przelewamy do dużej miski z mąką. Następnie wlewamy ubite żółtka oraz pozostałe ciepłe mleko. Całość solimy i dokładnie wyrabiamy. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miesce, aż podwoi swoja objetość (ok. 1 h). Do wyrośniętego ciasta dodajemy roztopione masło, olej słonecznikowy oraz skórkę startą z cytryny. Ponownie zagniatamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do ciasta dodajemy rodzynki i dokładnie mieszamy. Formy (ok. 18 cm) natłuszczamy odrobiną masła. Ciasto przekładamy do połowy formy i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Migdały rumienimy na suchej patelni.
Cukier puder mieszamy z wodą, aż powstanie gęsty lukier.
Polewamy nim paski. Następnie posypujemy płatkami migdałów.






poniedziałek, 11 kwietnia 2022

Owsiany chleb śniadaniowy w Kwietniowej Piekarni

 


W kwietniu Piekarnia Amber zaproponowała, do wspólnego pieczenia, chleb pszenny na słodkim zakwasie z dodatkiem płatków owsianych. Ten chlebek idealnie pasuje do śniadaniowych kanapeczek i grzanek i ślicznie będzie wyglądał na wielkanocnym stole.

Owsiany chleb śniadaniowy z makiem

podaję za Guciem

Starter

20g zakwasu z lodówki

20g mąki pszennej chlebowej

20g wody

Wymieszać i pozostawić na 4-5 godzin (najlepiej odświeżyć zakwas 2-3 razy).

Słodki starter

50g aktywnego (odświeżonego) startera (100% hydracji)

50g mąki pszennej chlebowej

12.5g wody

12.5g cukru

Wymieszać i pozostawić na 4-5 godzin (pozostawiłem na noc I przyrosło ponad 3 krotnie)

Ciasto

180g mąki pszennej chlebowej

20g mąki pszennej pełnoziarnistej

125g słodkiego startera

20g cukru

3g soli

10g mleka w proszku

25g płatków owsianych instant + 50g mleka (zrobiłem owsiankę z płatków górskich I pozostawiłem na noc)

10g maku

10g siemienia lnianego

120-130g mleka

25g masła

Płatki owsiane do posypania bochenków

Wymieszać wszystkie składniki oprócz masła i wyrabiać do dosyć dobrego wytworzenia siatki glutenowej (jeszcze słaby test „windowpane”) ok. 5 min.

Następnie dodajemy po kawałku masło i wyrabiamy do mocnego wytworzenia siatki glutenowej (mocny test „window”).

Dzielimy ciasto na dwie części i formujemy w kule. Przykrywamy pojemnikiem lub folią spożywczą I pozostawiamy na 20 minut. Następnie rozwałkowujemy na podłużne prostokąty i zakładamy do środka dłuższe boki z prawej i lewej strony. Rozwałkowujemy po złożeniu i zwijamy w rulon (na filmiku jest cały proces).

Zwinięte rulony spryskujemy wodą i obtaczamy w płatkach owsianych. Przekładamy do formy wysmarowanej olejem/masłem, przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia – podwojenia objętości (ok. 3-5 godzin).

Rozgrzewamy piekarnik do 180C i pieczemy 35-40 minut do lekko brązowego koloru.

Chleb na blogach:
Akacjowy blog
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi Drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Polska zupa
Rodzinnie roślinnie
Tajemnice smaku

niedziela, 10 kwietnia 2022

Orkiszowe pieczywo chrupkie

 


Nazbierałem nadmiar zakwasu żytniego i szukałem sposobu na jego utylizację i znalazłem na blogu brooot.de: chrupki chleb pełnoziarnisty.

Składniki

125g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
150g płatków owsianych górskich
50g słonecznika
50g pestek dyni
50g zmielonego nasienia lnianego
25g sezamu
8g soli
400g wody
10g oliwy z oliwek
100-150g zakwasu z lodówki

Wykonanie (porcja na 2 blachy z piekarnika)
Wymieszaj zakwas w wodzie i dodaj pozostałe składniki (oprócz oliwy i sezamu).
Pozostaw mieszaninę pod przykryciem (do spęcznienia), w temp. pokojowej na ok. 2 godziny.
Dodaj oliwę z oliwek.
20 minut przed pieczeniem włącz piekarnik na 180 stopni grzanie górne i dolne.
Zmocz blachę do pieczenia i połóż na niej kawałek pergaminu. W ten sposób się nie ześlizgnie.
Rozprowadź, połowę ciasta, na pergaminie - grubość około 2-4 mm. Posyp sezamem.
Umieść blachę w piekarniku (środkowa półka) i po 10 minutach wyjmij blachę z piekarnika i pokrój na  kwadratowe plastry nożem do pizzy. 
Wstaw blachę z powrotem do piekarnika i piecz przez kolejne 20-25 minut.
Jeśli chlebki za szybko zaczną się rumienić, obniż temperaturę w piekarniku do 160 stopni.
Po 5 minutach, lekko uchyl drzwiczkach piekarnika aby wypuścić parę. 
Jeśli pieczywo chrupkie jest nadal zbyt miękkie, po prostu kontynuuj pieczenie, aż uzyska wymaganą chrupkość.
Pozostaw do ostygnięcia na ruszcie.