Czasami mam ochotę na delikatne i puszyste pieczywo i jak jeszcze można je wzbogacić o większą ilość błonnika to ... mam mniejsze wyrzuty sumienia :-)
Owsiany
chleb śniadaniowy z nasionami (przepis od Sourlotti by Abby)
Starter
20g zakwasu z
lodówki
20g mąki
pszennej chlebowej
20g wody
Wymieszać i
pozostawić na 4-5 godzin (najlepiej odświeżyć zakwas 2-3 razy).
Słodki
starter
50g aktywnego
(odświeżonego) startera (100% hydracji)
50g mąki
pszennej chlebowej
12.5g wody
12.5g cukru
Wymieszać i
pozostawić na 4-5 godzin (pozostawiłem na noc I przyrosło ponad 3 krotnie)
Ciasto
180g mąki
pszennej chlebowej
20g mąki
pszennej pełnoziarnistej
125g słodkiego
startera
20g cukru
3g soli
10g mleka w
proszku
25g płatków
owsianych instant + 50g mleka (zrobiłem owsiankę z płatków górskich I
pozostawiłem na noc)
10g maku
10g
siemienia lnianego
120-130g
mleka
25g masła
Płatki
owsiane do posypania bochenków
Wymieszać
wszystkie składniki oprócz masła i wyrabiać do dosyć dobrego wytworzenia siatki
glutenowej (jeszcze słaby test „windowpane”) ok. 5 min.
Następnie
dodajemy po kawałku masło i wyrabiamy do mocnego wytworzenia siatki glutenowej
(mocny test „windowane”).
Dzielimy
ciasto na dwie części i formujemy w kule. Przykrywamy pojemnikiem lub folią spożywczą
I pozostawiamy na 20 minut. Następnie rozwałkowujemy na podłużne prostokąty i
zakładamy do środka dłuższe boki z prawej i lewej strony. Rozwałkowujemy po
złożeniu i zwijamy w rulon (na
filmiku jest cały proces).
Zwinięte
rulony spryskujemy wodą i obtaczamy w płatkach owsianych. Przekładamy do formy
wysmarowanej olejem/masłem, przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia –
podwojenia objętości (ok. 3-5 godzin).
Rozgrzewamy
piekarnik do 180C i pieczemy 35-40 minut do lekko brązowego koloru.