Jestem przekonanym miłośnikiem chlebów pieczonych w krajach przybałtyckich i nie tylko po wschodniej stronie ale także północnej :)
Na blogu @foodgeek.dk znalazłem prosty w wykonaniu ale niesłychanie aromatyczny chleb żytni, który można określić jako typowe pieczywo skandynawskie.
Źródło: https://foodgeek.dk/en/sourdough-limpa-bread-recipe/
620 g jasnej maki zytniej (np. typ720)
430 g mleka
50 g masła
145 g syropu kukurydzianego/golden syrup/słód jęczmienny jasny
120 g zakwas żytni podkarmiony dzień wcześniej lub 3 fazowy (w szczycie wyrastania )
13 g soli
1 łyżeczka mielonego kardamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
½ łyżeczki mielonych goździków
1 łyżeczka suszonej skórki pomarańczowej
Wykonania
Delikatnie podgrzać mleko razem z masłem - do rozpuszczenia i dodać syrop i starter. Wymieszać mąkę, sól i przyprawy. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać do połączenia. Wystarczy łyżka drewniana, nie wyrabiamy w robocie.
Przekładamy ciasto do wysmarowanych olejem foremek i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 5 godzin (przyrost ok. 50%).
Pieczemy w 190C przez ok. 90 min (temperatura wewnatrz chleba 99C).
Kroimy po ostudzeniu.
Interesujący chleb, który zjadłabym z uśmiechem na twarzy:) Przepis sam się poleca tymi składnikami!
OdpowiedzUsuń