poniedziałek, 27 kwietnia 2020

Precle - Kwietniowa Piekarnia


#zostańwdomu działa i Amber wyszukuje coraz ciekawsze przepisy i w Kwietniowej Piekarni pojawiły się precle.

Moje uwagi:
- zamiast mąki pszennej chlebowej użyłem mąki 0 do pizzy i orkiszowej 650,
- do wody z sodą dodałem łyżkę syropu słodowego.


Precle
oryginalny przepis i zdjęcie Salt&Baker.

1 szklanka ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
2 1/4 łyżeczki drożdży instant
2 1/2 szklanki mąki uniwersalnej
1 łyżeczka soli
1 łyżka niesolonego masła zmiękczonego

1 1/2 szklanki wody
3 łyżki sody oczyszczonej

W misce miksera połącz za pomocą haka do ciasta ciepłą wodę, cukier i drożdże. Pozostaw tę mieszaninę na 5 minut.
Po 5 minutach dodaj 1 szklankę mąki, sól i masło. Mieszaj aż do połączenia.
Dodaj pozostałą mąkę. Wyrabiaj ciasto przez 5-6 minut na niskiej i średniej prędkości. Ciasto będzie miękkie i gładkie. Lekko posmaruj olejem dużą miskę, włóż ciasto do miski (odwróć , aby wierzch był lekko pokryty olejem), a następnie przykryj miskę folią i pozostaw na 30 minut.
Kiedy ciasto jest prawie gotowe, zagotuj wodę. Gdy zacznie wrzeć, zestaw wodę z ognia. Dodaj sodę oczyszczoną i mieszaj, aż się całkowicie rozpuści. Przenieś mieszaninę wody do płaskiego naczynia. Odstaw mieszaninę na bok do ostygnięcia.
Rozgrzej piekarnik do 200 st C. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem.
Przenieś ciasto na precle na czystą powierzchnię roboczą. Podziel ciasto na 8 równych kawałków. Rozwałkuj ciasto na linę o długości 60 cm. Przekręć linę do kształtu precla.
Umieść 2-3 precle w kąpieli z sodą. Polej łyżkę mieszanki na każdy precel. Pozostaw precle w sodowej kąpieli na 2 minuty. Po 2 minutach przenieś precle do przygotowanej blachy do pieczenia. Zanurzaj po kolei wszystkie precle w wodzie z sodą. Posyp je gruboziarnistą solą.
Pozostaw precle na blasze do pieczenia przez 10 minut. Piecz przez 8-9 minut lub do złotego koloru. Wyjmij z piekarnika i posmaruj każdy stopionym masłem.

Dopisuję info o przeliczeniu drożdży suchych na łyżeczki i na świeże drożdże:

7 g suchych drożdzy to 2 łyżeczki = 25 g świeżych drożdży

Precle wspólnie piekli:
Akacjowy blog
Gotuj zdrowo kolorowo
Konwalie w kuchni
Kuchnia Alicji
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moja akademia smaku
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Weekendy w domu i w ogrodzie
Zacisze kuchenne

10 komentarzy:

  1. Super precle, jutro piekę następną porcję i skorzystam z Twojego doboru mąki.
    Pozdrawiam, do następnej Piekarni.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziekuję Guciu za wspólne preclowanie!
    U mnie też dodatek mąki orkiszowej, bo to moja ulubiona mąka.
    Do następnego spotkania w Piekarni.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie Ci się zarumieniły. :)
    Do następnego!

    OdpowiedzUsuń
  4. Guciu pięknie wyglądają precle. Ciekawe co Amber wymyśli nam na maj. Pozdrawiam serdecznie :) M

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie nam się wypiekły się te precle :-) Dziękuje za wspólne wypiekanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. I dzięki dodaniu syropu, zrobiły Ci się słodziaki, piękne są. W mojej szklaneczce przy preclach stoi piwo kamelowe, razem pysznie. Dzięki Gucio i do następnego :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne precle:) Dzięki za wspólne pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mistrzowskie i idealne!!! Ach jak mi się podobają i jakie smakowite:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Od Mistrza zawsze idealnie!
    Do następnego oby już bez pandemii :)

    OdpowiedzUsuń