niedziela, 30 marca 2014

Chleb orkiszowy z ziarnami



Bardzo smaczny, wilgotny, pełen ziaren i prosty  w wykonaniu - POLECAM !!!

Źródło: http://przepisnachleb.pl/chleb-orkiszowy-z-ziarnami/

Składniki na zaczyn:
  • 85 g zakwasu żytniego
  • 230 g mąki pszennej chlebowej (np. typ 650)
  • 150 g wody
Użyłem zakwasu pszennego 3 fazowego + 3 łyżki zakwasu żytniego.

Składniki na ziarno:
  • 90 g wody
  • 45 g siemienia lnianego
  • 45 g kaszy jaglanej
Wieczorem dnia poprzedzającego wypiek – składniki na zaczyn wymieszać dokładnie i pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na 12 – 16 godzin. Można zaczyn pozostawić w zwykłym pojemniku plastikowym z przykrywką, pamiętając jednak że zaczyn zwiększy swoją objętość.
Wieczorem namoczyć również siemię lniane i kaszę jaglaną. Ziarna i kaszę zalać zimną wodą, pojemnik przykryć i pozostawić na noc do napęcznienia.

Składniki na ciasto właściwe:

  • cały zaczyn
  • całe namoczone siemię lniane wraz z kaszą i wodą
  • 415 g wody
  • 30 g oleju sezamowego lub arachidowego (użyłem oliwy z oliwek)
  • 340 g mąki pszennej chlebowej
  • 230 g mąki orkiszowej razowej typ 2000 (użyłem 1850)
  • 1 łyżka soli
  • 120 g pestek słonecznika
  • 120 g pestek dyni
  • 50 g sezamu
Przygotowanie
Zaczyn, namoczone siemię lniane, wodę i olej – wymieszać. Dodać oba rodzaje mąki, sól i wszystkie ziarna. Ciasto wymieszać łyżką. Powinno być gęste i kleiste.
Mieszałem w robocie na pierwszej prędkości ok. 3-4 minuty i wówczas słonecznik i dynię najlepiej dodać pod koniec mieszania.

Następnie ciasto przełożyć do dwóch form o wymiarach 30 cm x 10 cm, wyłożonych papierem do pieczenia. Formy szczelnie przykryć folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 3 godziny (lub do czasu, gdy ciasto wypełni formę mniej więcej do 2/3 wysokości formy). Czas wyrastania zależy od temperatury, w której chleb będzie wyrastał - u mnie ok. 2 godzin.
Pieczenie
Piekarnik nagrzać do temperatury 230 stopni C, program „góra + dół”.
Wrośnięte chleby włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 230 stopni C przez 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze ok. 40-50 minut, do czasu gdy chleb będzie ładnie zarumieniony, a postukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos.

1 komentarz:

  1. Nie wiem jak powstają te chleby w kształcie serduszka, ale uwielbiam je:) ....ciekawa jestem tej foremki:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń