niedziela, 30 marca 2014

Chleb pełnoziarnisty z siemieniem lnianym

Kolejne odkrywanie przepisów Mistrza Hamelmana i kolejny chlebowy smakołyk.
Składniki:
Zakwas (700 g zakwas żytni 3 fazowy)
346g mąka żytnia 720
346g woda
17g zakwas z lodówki
Wymieszać i zostawić na noc.

Łamana ziarno żyta
286g łamane ziarno żyta
286g wody
szczypta soli
Całość wymieszać, przykryć folią spożywczą o pozostawić na 7-10 godzin

Siemię lniane
51g siemienia lnianego
125g wody
Całość wymieszać, przykryć folią spożywczą o pozostawić na 7-10 godzin

Ciasto
275g mąki żytniej chlebowej (typ 720)
14g wody
17g soli
572g łamanego ziarna żyta
176g siemienia lnianego
700g zakwasu

Wykonanie
W wodzie rozpuścić sól, połączyć z siemieniem lnianym i łamanym ziarnem oraz zakwasem i dobrze wymieszać. Dodać mąkę i mieszać na pierwszej prędkości przez 10 minut.
Przełożyć do wysmarowanych olejem i wysypanych dowolnymi ziarnami foremek. Wierzch ciasta posmarować olejem i całość przykryć folią spożywczą. Czas wyrastania ok. 1-2 godziny w temp. pokojowej.
Pieczemy 15 minut w temp. 240 st., 60 minut w temp. 190 st i 15 minut, wyjęte z foremek w temp. 190 st.
Po upieczeniu i ostudzeniu zawinąć w lnianą ściereczkę i poczekać 24-48 godzi :-)

1 komentarz:

  1. Nie dalej jak wczoraj ,
    upiekłam chleb z siemieniem lnianym
    i mąki trzy ziarna oraz chlebowej 750.
    Będzie na blogu u mnie, ale ten na pewno zrobię,
    zapisuję go w pierwszej kolejności do zrobienia.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń