niedziela, 2 lutego 2014

Miche, pointe-a-calliere - na mące orkisz Witras 2000

 

Miche, pointe-a-calliere - tym razem muszę napisać WSPANIAŁY !!!
Wielkie, pozytywne, zaskoczenie po użyciu mąki orkiszowej Witras* 2000, która zawiera wyjątkowo dużo glutenu i popiołu. Użyłem ok. 80% orkiszowej i 20% pszennej 650. Ciasto zawierało dużo wody i tym razem postanowiłem sobie z nim poradzić, tak jak zaleca Hamelman, podsypując mocno mąką w czasie składania (3 razy co 40 minut).
Bochenki wyrastały w koszykach: wysypanym bezpośrednio skrobią ziemniaczaną i wyłożonym ściereczką oprószoną skrobią. Na ok. 30 minut przed pieczeniem umieściłem w lodówce.
Bochenki pięknie wyrosły i bez problemów udało się naciąć i przełożyć na blachę.
Skórka twarda i chrupiąca nawet następneo dnia !!!
Miękisz także wspaniały i aromatyczny.
*Odmiana Wirtas jest pierwszą w Polsce i w Unii Europejskiej jarą odmianą pszenicy orkiszowej (Triticum spelta), wyhodowaną przez naukowców z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Została ona wyselekcjonowana z materiałów otrzymanych z banków genów i nie powstała ani w skutek krzyżowania z pszenicą zwyczajną ani w wyniku zastosowania jakichkolwiek metod biotechnologicznych. Ziarno pochodzi z uprawy prowadzonej w systemie integrowanym, bez nawożenia azotem mineralnym i bez stosowania chemicznej ochrony przed chorobami i szkodnikami. Plantacja była zlokalizowana na Mazurach, z dala od wielkich ośrodków przemysłowych i dużych miast. Ziarno charakteryzuje się wysoką zawartością białka (w tym glutenu) i mikroelementów, zwłaszcza cynku, żelaza, miedzi i manganu. Posiada wysoką wartość żywieniową i prozdrowotną oraz dobre właściwości technologiczne, umożliwiające jego wszechstronne wykorzystanie
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz