W ramach Czekoladowego tygodnia nie mogło zabraknąć jeszcze jednej słodyczy - sernika.
Przepis podała Joanna na cincin ale historii nazwy nie ustalono :-)
Czekoladowy (kakaowy) w tym wypadku jest spód i bardzo krucha kruszonka :-)
Pychotka.
Ciasto: 500 g mąki
250 g margaryny lub masła
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanka cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki jogurtu naturalnego
Zagnieść jak każde półkruche ciasto, podzielić na dwie części, włożyć do zamrażarki.
Masa serowa:
1 kg dobrego białego sera, dwukrotnie zmielonego (dodałam 0,5 kg President + 0,5kg twarogu półtłustego)
5-6 jajek
1,5 – 2 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 szklanki cukru
2 łyżeczki esencji waniliowej (własnej produkcji :-)) lub inny ulubiony aromat
100 g zwykłego masła
Utrzeć masło z cukrem i żółtkami, dodawać stopniowo ser (twaróg wcześniej roztarłam widelcem), mąkę ziemniaczaną, aromat, a na końcu – ubitą pianę z białek.
Do blaszki zetrzeć na tarce jarzynowej jedną część ciasta, wyłożyć ser, a na niego zetrzeć drugą część ciasta.
Piec w średnio nagrzanym piekarniku (180 stopni) około godziny.