Dla
miłośników czekolady Brownie to obowiązkowa pozycja w menu.
Tym razem
znalazłem tutaj http://www.wildyeastblog.com/2011/08/15/sourdough-brownies/
Brownie dla miłośników wypieków na zakwasie.
Nie za
słodkie, mocno czekoladowe z wyczuwalnym smakiem kakao.
Składniki:
300 g
czekolady o zawartości 72% kakao
226 g masła
200 g cukru
(dałem brązowy)
6 g (1
łyżeczka) soli
8.4 g (2
łyżeczki) ekstraktu waniliowego
160 g jajek
(3 całe)
40 g kakao
220 g zakwasu
żytniego hydracji 100%
Wykonanie:
Piekarnik
rozgrzać do temo. 225 st.
Prostokątną
blaszkę wyłożyć papierem wysmarowanym masłem.
Czekoladę
połamać I połączyć z pociętym na kawałeczki masłem. Całość roztopić w mikrofali
ok. 1-2 minuty – pilnować aby się nie przegrzało.
Do
rozpuszczonej czekolady dodać cukier, sól i ekstrat waniliowy i ubijać do
rozpuszczenia cukru.
Dalej ubijać
do dając po jednym jajku. Dodać zakwas i wymieszać do dobrego połączenia
składników.
Przełożyć do
blaski i pie ok. 40 min. Aż wbity patyczek będzie suchy.
Pozostawić
do ostygnięcia w na blaszce ok. 20 minut a następnie przełożyć na kratkę.
Od dawna mam go w planach, choć ja mało czekoladowa jestem i brownie średnio lubię to dla tego zakwasu jednak się skuszę :D
OdpowiedzUsuńZakwas łamie troszkę słodycz a całość nie jest tak słodka jak tradycyjne brownie.
UsuńMoże być dobrym sposobem na "utylizację" nadmiaru zakwasu i czekolady :-)
I jest niezłe z czerwonym winem :-)
Wow! A jak smakuje w porownaniu z takim klasycznym brownies? Wyglada bowiem oblednie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i dziekuje Ci za udzial w tegorocznym CzekoTygodniu!