sobota, 4 maja 2013
Jagodzianki, z ciasta drożdżowego na śmietanie
Jagodzianki, z ciasta drożdżowego na śmietanie - szczególnie poleca Krystyna9.
Pychotka. Ciasto bardzo delikatne. Przy wyrabianiu troszkę klejące. Tym razem nadziane powidłami z malin (własna produkcja).
Przepis:
Składniki* 3,5 szklanki mąki + trochę do zaczynu i do formowania
* 1/2 szklanki cukru + 1 łyżka do zaczynu (+ 1 cukier waniliowy)
* 2 żółtka + 1 jajko
* 1/3 szklanki ciepłego mleka (do zaczynu)
* 2/3 szklanki kwaśnej śmietany (gęstej i kwaśnej)
* 1/2 szklanki oleju z pestek winogron
* 30-40 g drożdży (dałem 42g)
* Szczypta soli
* Jagody w ilości ok. 500ml wymieszane z 2 łyżkami bułki tartej i 2-3 łyżkami cukru
lub
* dżem, marmolada itp
Sposób przygotowania:
Z mleka, drożdży, cukru i mąki zrobić zaczyn (wymieszać wszystko razem) i odstawić do wyrastania.
Do miski wsypać mąkę z solą. Żółtka i jajko ubić z cukrem i dodać do mąki. Dodać zaczyn a następnie mąkę i śmietanę (w oryginale: jajka+mąka+śmietana+zaczyn). Wyrobić ciasto aż stanie się jednolite. Następnie stopniowo dodajemy olej, wciąż wyrabiając ciasto. Dobrze wyrobione ciasto powinno miękkie i powinno odchodzić od dłoni (wyrabiałem robotem z hakiem ok. 30 min. i nadal się kleiło do misy). Ciasto należy przysypać garstką mąki , przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania. Powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat posypany mąką i jeszcze raz wyrabiamy, aż zabierze całą mąkę. Ciasto może być lekko klejące. Dzielimy teraz na mniejsze kawałki ( mnie wyszło 19 bułeczek), które rozpłaszczamy na placuszek, na środku którego wsypujemy po 1 łyżce jagód wymieszanych z bułką tartą i cukrem lub innym nadzieniem wg uznania. Ciasto jest bardzo elastyczne i łatwo da się "napełnić" dowolnym nadzieniem . Zlepiamy i układamy na blaszce zlepieniem do dołu, do wyrastania (ok. pół godziny). Wyrośnięte bułeczki można posmarować mlekiem skondensowanym, roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem perłowym, kruszonka . Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy do uzyskania złotego koloru tj. ok. 25 minut (czas pieczenia zależy od piekarnika).
Studzimy na kratce
Guciu, upiekłeś :) Bardzo się cieszę. Mnie bardzo odpowiada własnie to drożdżowe, ale ja kocham wszystkie drożdżowe wypieki
OdpowiedzUsuń