sobota, 18 maja 2013
Chleb Tatter czyli Pain de Campagne 2010
Źródła: Chleb Tatter czyli Pain de Campagne 2010 (Tatter o Chlebie)
Chlebek jest wspaniały: skórka nie za twarda, miękisz delikatny z dużą ilością dziurek. A na ciepło z masełkiem ... trzeba spróbować.
Pain de Campagne 2010400g żytniego razowego zaczynu zakwasowego (hydracja 150% czyli 100g mąki+150g wody+2-3 łyżki zakwasu) - dałem 280g zakwasu 10 godzinnego + 120 zakwasu 3 fazowego
1000g białej pszennej maki chlebowej - dałem 650
60g maki pszennej razowej zwykłej - dałem graham 1850
650 g wody 28C
24g soli
Zaczyn nastwić10 godzin wcześniej. Zostawić w temperaturze pokojowej.
W dużej misce wymieszać zaczyn z woda, dodać obie maki. Całość wymieszać, krótko wyrobić, miskę przykryć szczelnie i zostawić na 30 minut.
Następnie dodać sól i wyrobić elastyczne, delikatnie lepkie ciasto. Zostawić na 2 1/2 godziny do wyrośnięcia, składając ciasto co 50 minut.
Podzielić na dwie części i z każdej ukształtować bochenek. Ciasto ułożyć w koszach złączeniem w górę i zostawić na 2 godziny do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piec do 260C( ja do 250 stopni bo najwyższa temperatura mojego piekarnika). Wyrośnięte bochenki przełożyć na łopatę, naciąć i szybko wsunąć do pieca. Piec z parą przez 2 minuty (po włożeniu bochenków do pieca spryskać wnętrze i powtórzyć jeszcze 3 razy co 30sek). Następnie zmniejszyć temp. do 240C i piec jeszcze 30-35 minut (u mnie 20 - 25 minut).
niedziela, 12 maja 2013
Granola z melasą
Źródło http://owsianakraina.blogspot.com/2012/01/owsiana-granola-z-melasa.html?m=1
Coś dla aktywnych i/lub dbających o zdrowie. Daje sporo energii przed treningiem i jest smaczną przekąską dla
łasuchów.
Składniki:
1,5 szklanki płatków
2 łyżki niełuskanego sezamu
2 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki słonecznika
2 łyżki pestek dyni
0,5 szklanki orzechów laskowych
1/2 szklanki soku jabłkowego jednodniowego
2 łyżki melasy
2 łyżki miodu lub syropu z agawy
szczypta soli
szklanka suszonej żurawiny lub rodzynek BIO (opcjonalnie)
Wykonanie:
- piekarnik nagrzać do 140 st. C, blachę do pieczenia wyłożyć arkuszem papieru do pieczenia
- wymieszać wszystkie składniki w misce, oprócz opcjonalnych bakalii i wysypać na blachę, wyrównać łyżką
- piec 35 minut mieszając kilkukrotnie w trakcie pieczenia
- przechowywać w suchym, zamykanym pudełku
niedziela, 5 maja 2013
Mrchewkowe z ananasem i nie tylko...
Przepisów na ciasto marchewkowe jest wiele i są do siebie podobne.
Przepis:
4 jajka,
1 szklanka oleju,
2 szklanki marchewki (utartej na tarce duże oczka),
2 szklanki mąki pszennej
1-1,5 szklanki cukru (jeżeli dużo bakalii to lepiej 1 szklanka),
1,5 łyżeczki sody,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1-2 łyżeczki cynamon,
1-1,5 łyżeczki kakao,
1 mała puszka ananasów ( 234 g ),
2-3 szklanki bakalii (jak kto lubi),
szczypta soli.
Jajka utrzeć z cukrem. Dodawać stopniowo przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, kakao i cynamonem. Następnie dodać olej oraz pokrojone w kostkę ananasy wraz z sokiem (to co jest w małej puszce), marchewkę a na końcu bakalie. Do mieszania używam robota MUM . Piec w temperaturze 180 stopni około 45 – 1 godziny (trzeba sprawdzać patyczkiem czy gotowe). Na wierzch polewa z roztopionej czekolady oraz uprażone migdały.
Chleb żytni z żurawiną - wariacja na temat Borodinskiego
Chlebek robi się szybko i ważnym składnikiem jest słód diastyczny :-) -
Składniki:
450g zakwasu zytniego (używam 3 dniowego aktywnego - dokarmiany rano i wieczorem w proporcji 100ml mąki+50 ml wody)
380g mąki żytniej ( różne kombinacje: większa ilość drobnej 720 powoduje, że chlebek jest bardziej delikatny, dobrze też wychodzi z dodatkiem ok. 30% mąki pszennej razowej)
8g soli morskiej
160g letniej wody
35g melasy (może być miód)
20g słodu diastycznego (to taki, który wspomaga wyrastanie a nie daje smaku, używałem także żytniego litewskiego)
ok. 1/2 szklanki żurawiny.
W ciepłej wodzie rozpuszczamy sól i melasę a następnie łączymy z zakwasem. Dodajemy żurawinę i mąkę i krótko a dokładnie mieszamy całość. Konsystencja bardzo klejąca i dość gęsta (bardziej do przekładania łyżką niż przelewania). Przekładamy do keksówki wysmarowanej oliwą, wierzch ciasta wyrównujemy naoliwioną dłonią i przykrywamy folią spożywczą. Czas wyrastania od 2 do 4 godzin (ciasto dojdzie do brzegów foremki czyli urośnie prawie dwukrotnie). Czas wyrastania zależy od kilku warunków: "mocy" zakwasu, temperatury otoczenia, wilgotności i innych.
Pieczemy 15 min w 230st a następnie ok. 40 min w 200st.
sobota, 4 maja 2013
Jagodzianki, z ciasta drożdżowego na śmietanie
Jagodzianki, z ciasta drożdżowego na śmietanie - szczególnie poleca Krystyna9.
Pychotka. Ciasto bardzo delikatne. Przy wyrabianiu troszkę klejące. Tym razem nadziane powidłami z malin (własna produkcja).
Przepis:
Składniki* 3,5 szklanki mąki + trochę do zaczynu i do formowania
* 1/2 szklanki cukru + 1 łyżka do zaczynu (+ 1 cukier waniliowy)
* 2 żółtka + 1 jajko
* 1/3 szklanki ciepłego mleka (do zaczynu)
* 2/3 szklanki kwaśnej śmietany (gęstej i kwaśnej)
* 1/2 szklanki oleju z pestek winogron
* 30-40 g drożdży (dałem 42g)
* Szczypta soli
* Jagody w ilości ok. 500ml wymieszane z 2 łyżkami bułki tartej i 2-3 łyżkami cukru
lub
* dżem, marmolada itp
Sposób przygotowania:
Z mleka, drożdży, cukru i mąki zrobić zaczyn (wymieszać wszystko razem) i odstawić do wyrastania.
Do miski wsypać mąkę z solą. Żółtka i jajko ubić z cukrem i dodać do mąki. Dodać zaczyn a następnie mąkę i śmietanę (w oryginale: jajka+mąka+śmietana+zaczyn). Wyrobić ciasto aż stanie się jednolite. Następnie stopniowo dodajemy olej, wciąż wyrabiając ciasto. Dobrze wyrobione ciasto powinno miękkie i powinno odchodzić od dłoni (wyrabiałem robotem z hakiem ok. 30 min. i nadal się kleiło do misy). Ciasto należy przysypać garstką mąki , przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania. Powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat posypany mąką i jeszcze raz wyrabiamy, aż zabierze całą mąkę. Ciasto może być lekko klejące. Dzielimy teraz na mniejsze kawałki ( mnie wyszło 19 bułeczek), które rozpłaszczamy na placuszek, na środku którego wsypujemy po 1 łyżce jagód wymieszanych z bułką tartą i cukrem lub innym nadzieniem wg uznania. Ciasto jest bardzo elastyczne i łatwo da się "napełnić" dowolnym nadzieniem . Zlepiamy i układamy na blaszce zlepieniem do dołu, do wyrastania (ok. pół godziny). Wyrośnięte bułeczki można posmarować mlekiem skondensowanym, roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem perłowym, kruszonka . Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy do uzyskania złotego koloru tj. ok. 25 minut (czas pieczenia zależy od piekarnika).
Studzimy na kratce
czwartek, 2 maja 2013
Kruszonka
Jeżeli ciasto drożdżowe to na pewno z kruszonką :-)
Przepisów jest bardzo dużo a kruszonka wg poniższej receptury (wg zyglis z cincin) jest długo krucha :-)
Przepis:
8 dag mąki,
5 dag masła,
5 dag cukru (kryształ).
Wykonanie: mąkę zmieszać z cukrem i dodać masło. zagniatać do uzyskania jednorodnej konsystencji.
Przepisów jest bardzo dużo a kruszonka wg poniższej receptury (wg zyglis z cincin) jest długo krucha :-)
Przepis:
8 dag mąki,
5 dag masła,
5 dag cukru (kryształ).
Wykonanie: mąkę zmieszać z cukrem i dodać masło. zagniatać do uzyskania jednorodnej konsystencji.