Już kilka razy korzystałem z przepisów Marty Ullmann i bardzo mnie zaintrygował nazwą i składem chleb orkiszowy.
Chlebek jest warty wielokrotnego powtarzania.
Przepis podaję za autorką z wykorzystaniem automatycznego tłumaczenia:
Składniki
Namaczanka
- 65 g płatków owsianych, ekstra delikatnych. Alternatywnie: płatki orkiszowe
- 6 g łusek psyllium
- 130 g wody _
Zakwas orkiszowy
- 95 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 95 g wody 30°C
- 9 g startera
Zakwas żytni
- 35 g mączki żytniej
- 35 g wody 30°C
- 3 g startera
Główne ciasto
- Namaczanka
- Zakwas orkiszowy
- Zakwas żytni
- 450 g mąki orkiszowej 630
- 225 g wody _
- 10 g płatków ziemniaczanych (nie miałem i dodałem ziemniaki gotowane)
- 13g soli _
- 2 g drożdży (nie dodawałem)
- 12 g ekstraktu słodu jęczmiennego Jeśli lubisz słodsze maksymalnie do 30g
- 3 g mąki słodowej jęczmiennej, nieaktywnej Lub słód piekarniczy z innego ziarna
- 3 g przypraw do pieczywa (kminek, koper włoski, kolendra, anyż) Jeśli wolisz bardziej intensywne, maksymalnie do 12 g
przygotowanie
Namaczanka
- Dobrze wymieszaj płatki i łuski babki płesznik.
- Dodaj wodę i pozostaw do namoczenia w lodówce na co najmniej 4 godziny.
Zakwas orkiszowy i żytni
- Rozpuścić składniki w wodzie. Dodać mąkę i wszystko dobrze wymieszać.
- Pozostawić do dojrzewania w temperaturze pokojowej (I: 23°C) na 10-12 godzin. Na koniec zakwas podwoił swoją objętość i jest aktywny.
Główne ciasto i fermentacja w kotle
- Wszystkie składniki ugniatać przez 5 minut na wolnych obrotach i 2 minuty na większych obrotach.
- Przykryj i pozostaw w misie do ugniatania na 10-15 minut. W tym czasie formę do pieczenia dobrze posmaruj masłem i oprósz mąką.
gotowanie kawałkowe
- Wilgotnymi rękami uformuj z ciasta podłużny kształt i obtocz w płatkach owsianych.
- Umieść ciasto w formie do pieczenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz