środa, 5 października 2022

Chleb kanapkowy na TangZhong

 Wspaniale puszysty i idealny na śniadanie chleb kanapkowy wg przepisu od @lily.artisan





Chleb kanapkowy

@janetthesoprano @lily.artisan


𝐓𝐚𝐧𝐠𝐙𝐡𝐨𝐧𝐠

40g mąki chlebowej

200g mleka

Zmieszać mąkę z mlekiem I podgrzewać do 65C.

Ostudzić do temp. pokojowej (można przygotować dzień wcześniej I trzymać w lodówce pod przykryciem).


Ciasto    
240g TangZhong

300g pozostałości zakwasu, z lodówki (zakwas nie powinien być dokarmiony tylko taki z lodówki - sposób na wykorzystanie nadmiary zakwasu; jeżeli zakwas aktywny to pewnie można pominąć drożdże)

340g mąki chlebowej wysoko białkowej (12%-13%)    
100g mąki pszennej razowej

*można dodać 440g mąki chlebowej

50g cukru (może być trzcinowy)    
50g mleka skondensowanego (dodałem 20g mleka zwykłego I 30g mleka w proszku)

10g soli    
1 jajko + mleko = 140g razem    
2g drożdży instant

50g masła w temperaturze pokojowej


W misie miksera wymieszać wszystkie składniki za wyjątkiem masła.

Wyrabiać na pierwszej prędkości przez około 5-8 minut do średniego rozwinięcia siatki glutenowej (zaczyna odklejać się od ścianek). Następnie częściami dodajemy masło i wyrabiamy do mocnego wyrobienia siatki glutenowej kolejne 5 minut – test okna J

Przełożyć do naoliwionej miski i pozostawić na około 1,5-2 godziny wyrośnięcia (około 50% przyrostu).

Podzielić na 6 części i uformować w kulki i pozostawić na 15-20 minut.

Następnie każdą część rozwałkować na owal o długości około 30cm i szerokości 15 cm a następnie zwinąć w rulon i ułożyć w formie (filmik)

Przykryć folią lub ściereczka I pozostawić do wyrośnięcia – przyrost około 85%.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170C przez około 40-45 minut (foremka na najniższym poziomie, może być z termoobiegiem). Jeżeli zacznie się za bardzo rumienić przykryć folią aluminiową.

Kroimy po dobrym ostudzeniu czyli najlepiej kolejnego dnia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz