niedziela, 16 stycznia 2022
Solanki
Wielu internetowych piekarzy i kucharzy, rozwijało swoje smakowite pasje, wykorzystując przepisy, komentarze i rady z Cincin.cc. Serwis udało się utrzymać i obecnie zaczyna swoją dalszą historią.Jak szukam jakiegoś przepisu to zawsze zaczynam od przeszukania Cincin.cc i tym razem znalazłem rogaliki-solanki.
Moje uwagi:
- użyłem 100g semoliny i 100g mąki orkiszowej,
- z posypywaniem solą należy uważać : mogą być za słone i dodatkowo sól mocno absorbuje wilgoć i następnego dnia część prawie się rozpuściła na powierzchni rogalików.
Solanki
Źródło https://www.cincin.cc/threads/solanki.29918/ (Karina Cashel)
500 g maki pszennej chlebowej
1 lyzeczka soli
1 zoltko
1 szklanka (250 ml) letniego mleka pol na pol z woda
1 plaska luzeczka drozdzy suchych
Do smarowania przed zwinieciem:
1 tyzka oleju
Do smarowania przed pieczeniem:
1 bialko
sol morska
kminek
Wykonanie:
Wymieszac make, drozdze i sol. Dodac mleko z woda i zoltko. Ciasto wyrobic (powinno byc podobnej konsystencji jak na pizze) i zostawic w cieple do wyrosniecia na 1 godzine (albo do podwojenia objetosci)
Ciasto po wyrosnieciu podzielic na 2 lub 3 czesci (w zaleznosci ile i jakiej wielkosci solanki chcemy uzyskac) i rozwalkowac na okragle placki grubosci ok. 0,5 cm. Kazdy placek posmarowac z wierzchu olejem, po czym nozem do pizzy podzielic na 8 czesci. Kazdy trojkacik zwinac jak rogalik tylko, ze solanki maja byc proste.
Wylozyc na blaszke i odstawic do napuszenia na 20 minut.
Przed pieczeniem posmarowac bialkiem i posypac sola morska i kminkiem.
Piec w 250 st. C do zezlocenia.
Solanki to smak mojego dzieciństwa. Zapisuję i z pewnością wypróbuję!
OdpowiedzUsuńProste w wykonaniu i zaskakująco smaczne - ja będę je piekł częściej :-)
OdpowiedzUsuńBardzo kuszące te solanki, chętnie bym je upiekła. Guciu jak to nie dajesz kminku? jest kminek na bułeczkach :) Pozdrawiam M
OdpowiedzUsuńUwielbiam kminek w pieczywie !!! Już skorygowałem zapis w przepisie :)
Usuń