"Kolega" Czarnego Chomika :-) w wersji na mąkach pszennych.
Przepis od @bysia_bread:
Zakwas20g startera
120g mąki żytniej
120g wody
Wymieszać i pozostawi przez noc w temp. pokojowej
Nasiona
70g nasion lnu
70g słonecznika
70g pestek dyni
70g sezamu
Zalać 200g wody i pozostawić w temp. pokojowej przez noc
Ciasto
250g zakwasu
250g mąki pszennej pełnoziarnistej
250g mąki pszennej chlebowej
280g piwa + 20-30g jak będzie za gęste ciasto
30g miodu
13g soli
Wymieszać piwo, zakwas i mąki i pozostawić na 30-60 minut - autoliza.
Dodać miód i wyrabiać 3-5 minut.
Dodać sól i wyrabiać 3-5 minut (korygując konsystencję dodatkową ilością piwa).
Dodać namoczone nasiona i wyrabiać 2-3 minuty.
Przełożyć ciasto do pojemnika wysmarowanego olejem i pozostawić na 2-3 godziny, składając ciasto co godzinę.
Uformować bochenki i przełożyć do foremek – czas wyrastania ok. 3 do podwojenia objętości.
Bochenki spryskać wodą i piec przez 10 min. w temp. 230C a następnie 40-50 min w temp. 180C.
Kroić po całkowitym ostygnięciu.
ten też cudny
OdpowiedzUsuńI jeszcze smaczniejszy 😁
OdpowiedzUsuń