poniedziałek, 19 lipca 2021

Wełniany chleb bułkowy - Lipcowa Piekarnia






W lipcu Piekarnia Amber zaproponowała lekkie pieczywo o interesującym wyglądzie i mozliwości zastosowania zarówno słodkiego jak i wytrawnego nadzienia.
Przepis źródłowy pochodzi ze strony – klik!

Moje uwagi:
- użyłem mąki orkiszowej typ 700 i manitoby 0 (innych już nie miałem :-))
- nie miałem śmietanki i do dodatkowej ilości mleka dodałem mleko w proszku :-)
- nadzienie zrobiłem z masła, brązowego cukru i cynamonu.

Wełniany chleb bułkowy

ciasto
80 ml letniego mleka
1, 5 łyżeczki suszonych drożdży
325 g mąki typ 550
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki soli
100 g śmietanki
1 jajko (M)

nadzienie – podaję takie jak w przepisie, ale może być dowolne: słodkie lub wytrawne
2 łyżki mleka
2 łyżki cukru
30g masła
100 g zmielonych orzechów laskowych

trochę mleka do posmarowania

1. Wymieszaj letnie mleko z suchymi drożdżami i odstaw na około 5 minut. Do dużej miski wsyp mąkę, cukier, sól, śmietanę, jajko i mleko z drożdżami – wyrabiaj wszystko przez około 8 minut, aż powstanie gładkie, lepkie ciasto, które odkleja się od krawędzi miski. Przykryj miskę i pozwól, aby ciasto wyrosło przez 60-120 minut, aż objętość się podwoi. Czas może się znacznie różnić w zależności od temperatury w kuchni.
2. Gdy ciasto rośnie, włóż mleko, cukier i masło do rondla i delikatnie podgrzej na kuchence, aż masło się rozpuści. Dodaj zmielone orzechy laskowe i wszystko mieszaj, aż powstanie gęsta mieszanka. Wyjmij go z pieca i pozwól mu ostygnąć. Wyłóż tortownicę 20 cm odrobiną papieru do pieczenia, lekko posmaruj i odstaw.

3. Gdy ciasto ładnie wyrośnie, wyłóż je na posypaną mąką powierzchnię i podziel na pięć równych porcji, uformuj w kulki i ponownie przykryj na około 10 minut. Następnie rozwałkuj kulki w prostokąty o wymiarach około 10×15 cm (4 × 6 cali). Na krótszy bok prostokąta wyłóż około 1/5 nadzienia orzechowego i po przeciwnej stronie wykrój ciasto – powinno wyglądać jak koniec dywanu z frędzlami. Zwiń bok z nadzieniem i powstałą rolkę umieść w przygotowanej formie. Powtórz z pozostałymi kawałkami ciasta i pozostałym nadzieniem. Poszczególne bułki należy ułożyć w formie pierścienia w tortownicy.

4. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Ostrożnie posmaruj wyrośnięty chleb odrobiną mleka, a następnie piecz przez 18-20 minut – powierzchnia powinna mieć ładny brązowy kolor – ale nadal może być jasna na krawędzi. Wyjmij z piekarnika i ostudź na ruszcie, a następnie wyjmij z formy.


Chleb wspólnie piekli:

11 komentarzy:

  1. Piękny, puszysty jak wełna.
    Dziękuję Guciu za lipcowe wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Guciu, Twoja cynamonowa wersja bardzo mi się podoba, i kształt też jest świetny. Pozdrawiam i do zobaczenia w sierpniu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale równiutko nacięty!
    Ja również nie mogłam się oprzeć cynamonowej wersji. ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ślicznie uformowany jest Twój chlebek!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale fajny wypiek. Muszę kiedyś zrobić

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny, puszysty i taki... sprytnie zamotany ;-) Do następnego wypiekania :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie Ci wyszedł. Jeszcze ja piekłam z Wami:-) Super był ten chlebek ze względu na formę i smak:-) No i te dodatki można różne wkręcić:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Podoba mi się twój wełniany chleb Guciu :-) Lipcowe, upalne pozdrowienia przy piekarniku :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Guciu piękny ten Twój podwójny ślimaczek. Wnętrze puszyste, nic tylko jeść :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo udana wersja, tak podwójne te kłębki

    OdpowiedzUsuń
  11. Lepszego chleba nie da się zrobić :)

    OdpowiedzUsuń