niedziela, 3 maja 2020
Chleb graham (82%) na zakwasie
Ostatnio coraz częściej kupuję mąkę w Młynie Ciechanowiec gdzie mąka pszenna 750 jest rewelacyjna i zawiera 13,31g białka w 100g mąki. Kupiłem mąkę graham i także zaskoczenie - mąka posiada wyraźne, grubo mielone otręby.
Mąkę graham dodaję do chlebów pszennych (ok. 20% całości maki) i postanowiłem upiec chleb
o jak największej ilości tej "grubej" mąki.
Obawiałem się jakości wypieku przy tak grubej mące ale chlebek wyszedł zaskakująco dobrze wypieczony, bardzo smaczny i bardzo fit :)
Chleb graham na zakwasie
1 keksówka
Mąka zakwaszana
1 faza
190g mąki graham
140g letniej wody
30g zakwasu żytniego (z lodówki)
Całość wymieszać (konsystencja gęstej śmietany) i pozostawić na ok. 8-10 godzin (na noc lub wymieszać rano ).
2 faza
150g mąki graham
100g wody
całość z 1 fazy
Wymieszać i pozostawić na 8-10 godzin
Ciasto
125g mąki graham
100g mąki pszennej (u mnie tym 750)
60g wody
8g soli
1 łyżka miodu
Całość z 2 fazy (ok. 610 g)
W wodzie rozpuścić sól i miód a następnie dodać zakwas oraz mąki.
Wyrobić drewnianą łyżką starając się "ubijać"-wyrabiać przez ok. 5 minut - aż do widocznego wyrobienia glutenu czyli większej "ciągłości" ciasta. Konsystencja luźna, nie dająca uformować bochenka ale nie lejąca się.
Całość przełożyć do foremki wysmarowanej olejem i przykryć folią spożywczą.
Wyrastanie ok. 1,5-2 godziny do wyraźnego wzrostu ale czekamy na pełne wyrośnięcie (w keksówce podeszło prawie do brzegów).
Pieczemy przez ok. 60 min w temp. 250st. wkładając pojemnik z wodą na dno piekarnika.
Idealny!
OdpowiedzUsuńTen młyn sprzedaje tez przez internet?
W tym młynie nie ma sklepu internetowego ale zamówienia składa się przez formularz kontaktowy - odpisują na maila i podają konto do zapłaty. Całość trwa ok. 3-4 dni.
Usuńto tu ?
Usuńhttp://mlynciechanowiec.com.pl/kategoria/produkty/maki-paczkowane/
Tak. Możesz wysłać zamówienie podając typy mąki i wagę na adres zamowienia@mlynciechanowiec.com.pl.
UsuńCeny są bardzo dobre niestety kurier kosztuje 21zł do 20kg.
OdpowiedzUsuńCzy prośba o przepis na zakwas będzie przesada.Pieklam chlebki z kaszą gryczaną gotowana na zakwasie który otrzymałam od zakonnicy w USA niestety nie przywiozłem to.Chlebek był.swietny ale nie mogę sobie przypomnieć przepisu
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo
Takie prośby to nigdy nie będzie przesada :)
OdpowiedzUsuńProponuję trzymać się procedury opisanej na tej stronie (wygląda na skomplikowane ale jest banalnie prosto mąka+woda+czas) http://www.chleb.info.pl/zakwas-porady-praktyczne/jak-zrobic-zakwas
Jeżeli chodzi o chleb gryczany to proponuję spróbować
http://kuchniagucia.blogspot.com/2019/11/chleb-gryczany-z-nasionami.html
lub
http://beta.toniepiekarnia.pl/przepisy/chleb-gryczany-w-100-bezglutenowy
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńChleb pyszny ale mocno kwaskawy.Taki ma być czy popełniłam jakiś błąd?
OdpowiedzUsuńChciałabym go piec często.Tylko ten kwas mi przeszkadza.
Ewa
Ewo, zakwas jest 2 fazowy aby miał "moc". Aby zmniejszyć kwasowość: dodaj więcej miodu i obniż temp. pieczenia do 220-230 st. i obserwuj kolor lub obniżyć temperaturę w 2 fazie do temp. lodówka górna półka lub zrobić 1 fazowy z ilości mąki i wody łącznie 2 faz lub do 2 fazy dodać 4g soli z całości i w cieście 4g. Można także zrobić 1 fazę zakwasu (składniki 2 fazy dodać do ciasta) i dodać 4-5 g świeżych drożdży do ciasta. Niestety chleb na mące graham jest dosyć przaśny i kwaśność poprawia smak ale rozumiem twoją potrzebę.
UsuńBardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.
UsuńChleb jest super więc będę walczyć.
Ewa