niedziela, 3 maja 2020

Chleb graham (82%) na zakwasie



Ostatnio coraz częściej kupuję mąkę w Młynie Ciechanowiec gdzie mąka pszenna 750 jest rewelacyjna i zawiera 13,31g białka w 100g mąki. Kupiłem mąkę graham i także zaskoczenie - mąka posiada wyraźne, grubo mielone otręby.
Mąkę graham dodaję do chlebów pszennych (ok. 20% całości maki) i postanowiłem upiec chleb
o jak największej ilości tej "grubej" mąki.
Obawiałem się jakości wypieku przy tak grubej mące ale chlebek wyszedł zaskakująco dobrze wypieczony, bardzo smaczny i bardzo fit :)

Chleb graham na zakwasie
1 keksówka

Mąka zakwaszana
1 faza
190g mąki graham
140g letniej wody
30g zakwasu żytniego (z lodówki)
Całość wymieszać (konsystencja gęstej śmietany) i pozostawić na ok. 8-10 godzin (na noc lub wymieszać rano ).
2 faza
150g mąki graham
100g wody
całość z 1 fazy
Wymieszać i pozostawić na 8-10 godzin

Ciasto
125g mąki graham
100g mąki pszennej (u mnie tym 750)
60g wody
8g soli
1 łyżka miodu
Całość z 2 fazy (ok. 610 g)

W wodzie rozpuścić sól i miód a następnie dodać zakwas oraz mąki.
Wyrobić drewnianą łyżką starając się "ubijać"-wyrabiać przez ok. 5 minut - aż do widocznego wyrobienia glutenu czyli większej "ciągłości" ciasta. Konsystencja luźna, nie dająca uformować bochenka ale nie lejąca się.
Całość przełożyć do foremki wysmarowanej olejem i przykryć folią spożywczą.
Wyrastanie ok. 1,5-2 godziny do wyraźnego wzrostu ale czekamy na pełne wyrośnięcie (w keksówce podeszło prawie do brzegów).
Pieczemy przez ok. 60 min w temp. 250st. wkładając pojemnik z wodą na dno piekarnika.

11 komentarzy:

  1. Idealny!
    Ten młyn sprzedaje tez przez internet?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym młynie nie ma sklepu internetowego ale zamówienia składa się przez formularz kontaktowy - odpisują na maila i podają konto do zapłaty. Całość trwa ok. 3-4 dni.

      Usuń
    2. to tu ?
      http://mlynciechanowiec.com.pl/kategoria/produkty/maki-paczkowane/

      Usuń
    3. Tak. Możesz wysłać zamówienie podając typy mąki i wagę na adres zamowienia@mlynciechanowiec.com.pl.

      Usuń
  2. Ceny są bardzo dobre niestety kurier kosztuje 21zł do 20kg.

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy prośba o przepis na zakwas będzie przesada.Pieklam chlebki z kaszą gryczaną gotowana na zakwasie który otrzymałam od zakonnicy w USA niestety nie przywiozłem to.Chlebek był.swietny ale nie mogę sobie przypomnieć przepisu
    Dziękuję bardzo

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie prośby to nigdy nie będzie przesada :)
    Proponuję trzymać się procedury opisanej na tej stronie (wygląda na skomplikowane ale jest banalnie prosto mąka+woda+czas) http://www.chleb.info.pl/zakwas-porady-praktyczne/jak-zrobic-zakwas
    Jeżeli chodzi o chleb gryczany to proponuję spróbować
    http://kuchniagucia.blogspot.com/2019/11/chleb-gryczany-z-nasionami.html
    lub
    http://beta.toniepiekarnia.pl/przepisy/chleb-gryczany-w-100-bezglutenowy

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. Chleb pyszny ale mocno kwaskawy.Taki ma być czy popełniłam jakiś błąd?
    Chciałabym go piec często.Tylko ten kwas mi przeszkadza.
    Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewo, zakwas jest 2 fazowy aby miał "moc". Aby zmniejszyć kwasowość: dodaj więcej miodu i obniż temp. pieczenia do 220-230 st. i obserwuj kolor lub obniżyć temperaturę w 2 fazie do temp. lodówka górna półka lub zrobić 1 fazowy z ilości mąki i wody łącznie 2 faz lub do 2 fazy dodać 4g soli z całości i w cieście 4g. Można także zrobić 1 fazę zakwasu (składniki 2 fazy dodać do ciasta) i dodać 4-5 g świeżych drożdży do ciasta. Niestety chleb na mące graham jest dosyć przaśny i kwaśność poprawia smak ale rozumiem twoją potrzebę.

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.
      Chleb jest super więc będę walczyć.
      Ewa

      Usuń