Prosty chleb żytni wg J.Hamelmana na 3 fazowym zakwasie (właściwie to większość chlebów piekę na takim).
474g mąki żytniej chlebowej 720
91g mąki pszennej 750
388g wody
17g soli
669g zakwasu
Wszystkie produkty mieszamy na 1 prędkości przez 4 minuty i przez 1,5 minuty na 2 prędkości,
Fermentacja wstępna 10-20 minut.
Przekładamy do foremek. Wyrastanie ok 2 godziny. Przez pieczeniem nakłuwamy całą powierzchnię ciasta np. pałeczką do sushi.
Pieczemy w temp. 250st przez 10 minut (po około 3 minutach należy uchylić, na chwilkę, drzwi piekarnika). Obniżamy temperaturę do 210st i pieczemy ok 40-50 minut.
Kroimi po 24 godzinach.
Idealny , żytnie chleby są wg mnie najlepsze
OdpowiedzUsuńtakie chleby to ja bardzo lubię. Już, już prawie się przymierzyłam, że na świeta taki sam zrobię a tu zonk. Albo ja ślepa, albo faktycznie nie ma wytłumaczonego zakwasu 3 fazowego. Tylko ja potrzebuję tak łopatologicznie
OdpowiedzUsuńKrysiu, 1 faza wieczór w czwartek - 1 szklanka mąki żytniej + 1/2 szklanki letniej wody, 2 faza piątek rano - 1 szklanka mąki żytniej + 1/2 szklanki wody, 3 faza piątek wieczór 1 szklanka mąki żytniej + 1/2 szklanki letniej wody. W sobotę pieczesz na 3 fazowym zakwasie. Ps. możesz obniżać temp. trzymania zakwasu miedzy fazami czyli zaczynasz w kuchni na blacie, potem na podłodze (jak nie grzeje) a potem do komórki a w lecie do lodówki).
Usuńdziękuję. Wszystko pojęłam. Prawie wszystko. Znaczy się, nie daję już zakwasu ? Tylko te trzy fazy mąki i wody ? Gamoń jednak jestem. I do tego gamoń, który nie może nigdzie kupić maki żytniej.
UsuńUpsss... oczywiście dodajesz 2-3 łyżki zakwasu do 1 fazy :) Potem po 3 fazie odkładasz 3-4 łyżki do lodówki do kolejnego razu.
UsuńDzięki wielkie. Teraz już mam jasność w głowie. Idę ożywić zakwas . Wieczorem zaczynam zabawę. W niedzielę będę piekła
Usuńjuż w piecu jest. Niewielką część mąki żytniej zamieniłam na pszenną chlebową, a tę pszenną chlebową na pszenną razową. Zrobiłam trochę mniej zakwasu, ale zważyłam go i pozostałe składniki dałam proporcjonalnie do użytego zakwasu.
OdpowiedzUsuńMam jeszcze pytanie. Czy smarować czymś wierzch chleba po upieczeniu ? Spryskać wodą ?
smarowanie chleba wodą to nie był dobry pomysł. No nic to, człowiek się uczy całe życie. Nie patrzyłam na dokładny czas wyrastania (ale i tak to było ok. 2 godzin) a na chleb w formie. Sporo urósł, właściwie to prawie podwoił swoją objętość a jednak w piecu cały bok mi pękł :( No i mój piekarnik chyba ma wyższą temperaturę niż pokazuje więc powinnam te 5-10 stopni dać mniej niż w przepisie. Po 50 minutach pieczenia (obie fazy łącznie) jest baaaaardzo ciemny na wierzchu. Zgodnie z zaleceniem, jutro będzie krojony
Usuńale ja Ci tu utruję dzisiaj. Po lekkim przestygnięciu, wierzch zrobił się piękny, jednolity, błyszczący i żadnych plam już nie ma od tej wody
UsuńKrysiu, nie trujesz tylko fascynujesz ...wszystko zrobiłaś jak doświadczona piekarka. Niestety zapomniałem, wyraźnie zaznaczyć, że proporcje są na 2 keksówki i ciasto mocno wyrasta :) Chleb powinien mieć dosyć wilgotny miękisz o równych dziurkach. Jak to przy chlebach żytnich, nawodnienie - konsystencja ciasta nie jest łatwa do określenia ale nie może być zbyt luźna, w oryginale z tego ciasta formuje się bochenki. Przy wariancie foremkowym można sobie pozwolić na nieznacznie luźniejsze ciasto. Jestem ciekaw Twojego efektu końcowego ...
OdpowiedzUsuń41 yr old Quality Control Specialist Shane Dilger, hailing from Schomberg enjoys watching movies like Class Act and Embroidery. Took a trip to Archaeological Sites of the Island of Meroe and drives a Ferrari 250 SWB Competizione "SEFAC Hot Rod". oryginalne zrodlo
OdpowiedzUsuńrozwod koscielny rzeszow
OdpowiedzUsuńprawnik rzeszów - Jesteśmy prawnik-rzeszow.biz, kancelarią prawną z siedzibą w Rzeszowie. Jesteśmy małą kancelarią, dopiero zaczynamy swoją działalność, dlatego potrzebujemy dotrzeć do większej liczby osób. Oferujemy usługi prawnicze i musimy rozpowszechnić naszą nazwę, więc jeśli masz czas, aby napisać o nas, będziemy wdzięczni. Chciałabym podziękować za poświęcony czas, ponieważ wiem, że jesteście bardzo zajęci i naprawdę to doceniamy. Jeśli masz jakieś pytania, proszę nie krępuj się pytać.
OdpowiedzUsuń