poniedziałek, 21 maja 2018

Chleb śródziemnomorski owsiano-żytni - Majowa Piekarnia


W maju Piekarnia Amber, korzystając z przepisu od Bogutyn Młyn (kiedyś główne źródło zakupu mąki i nie tylko...) zaproponowała chleb z dużym dodatkiem mąki owsianej. Nie miałem najlepszych/najsmaczniejszych doświadczeń z chlebami owsianymi ale wspólne pieczenie przeważyło.
Moje uwagi:
- chleb jest bardzo smaczny i już wiem jak wykorzystam pozostałe zapasy mąki owsianej :-)
- ciasto podzieliłem na 3 foremki,
- nie miałem suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią i użyłem czubricy czerwonej,
- piekłem w piecu chlebowym.

Chleb śródziemnomorski owsiano-żytni
przepis podaję za Bogutyn Młyn
340g mąki owsianej
340g mąki żytniej 720
2 łyżeczki soli himalajskiej
700 ml wody
2 łyżeczki czarnuszki
20 suszonych pomidorów
2 łyżeczki mieszanki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
2 łyżeczki tymianku
10 łyżek pestek dyni
10 łyżek siemienia lnianego

Wyjmij z lodówki 100 g przygotowanego zakwasu (na 2 godziny przed użyciem). Aby go „ożywić” dodaj 100 g mąki żytniej 2000 oraz 200 ml ciepłej wody i zostaw na kolejne 5 godzin w temperaturze pokojowej.

Po tym czasie połącz zakwas z podanymi składnikami. Całość przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na całą noc. Następnego dnia ciasto zamieszaj i przełóż go do foremek, posyp pestkami dyni.

Znów wszystko odstaw do wyrośnięcia.

Chleb piecz w nagrzanym do temperatury 250 st. C piekarniku przez 15 minut, potem zmniejsz temperaturę do 210 st. C i piecz kolejne 45 minut. Dobrze jest na dnie piekarnika umieścić naczynie żaroodporne z wodą.

9 komentarzy:

  1. Ach ta magia wspólnego pieczenia. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Guciu piec chlebowy to moje niedoścignione marzenie. Chleb bardzo udany, pozdrawiam M

    OdpowiedzUsuń
  3. Super chlebuś ci wyszedł. Dziękuje za wspólne pieczenie 😃

    OdpowiedzUsuń
  4. Guciu, bardzo się cieszę, że dałeś się przekonać do upieczenia tego chleba!
    Udał Ci się jak zwykle wzorcowo.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ładny chleb. I widzę, ze nie tylko ja nie byłam przekonana do tego wypieku. Grunt, ze wyszło smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak zawsze udany wypiek. Chleb z pieca, marzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Też piekłam chlebek na zakwasie, dzięki za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniale upieczony!
    Majowy wypiek jest bardzo aromatyczny!

    OdpowiedzUsuń
  9. Często piekę chleb z dodatkiem mąki owsianej. Ten natomiast był moim niewypałem;-( Twój idealny:-)

    OdpowiedzUsuń