poniedziałek, 30 października 2017
Orkiszowe ciasto bananowe
Kolejna odsłona chlebka bananowego bazującego na tym przepisie.
Składniki na 2 keksówki:
2 jajka
1 szklanka cukru brązowego (bardzo dobrze się sprawdzi dodatek cukru muscavado)
2-3 łyżki musu z dyni z dodatkiem imbiru (znalazłem słoiczki z dynią z imbirem i idealnie się nadały, przecier z dyni dobrze zastępuje jajka)
3-4 banany
3 łyżki oleju kokosowego (w stanie stałym)
2,5 szklanki mąki razowej orkiszowej
1,5 szklanki wiórków kokosowych
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2-3 łyżeczki cynamonu
Wykonanie
W osobnej misce mieszamy suche składniki: mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i wiórki kokosowe.
Jajka ucieramy z cukrem do uzyskania puszystej piany (zaczynamy od ubijania jaj a następnie powoli dodajemy cukier).
Banany rozgniatamy widelcem do uzyskania w miarę jednolitej masy.
Olej kokosowy rozpuszczamy.
Do masy jajecznej dodajemy olej i dalej cały czas ubijając dodajemy banany.
Do płynnych składników dodajemy suche i jeszcze krótko ubijamy/mieszamy.
Ciasto powinno mieć bardzo gęstą konsystencję (bardziej do przekładania niż przelewania).
Keksówki smarujemy masłem i wysypujemy wiórkami kokosowymi.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 st. i ciasto pieczemy około 50-90 minut do tzw. suchego patyczka.
Mój chlebek piekł się w piecu chlebowym po zakończeniu wypieku chlebów i temp. wahała się od 220 do 190st.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz